Aktualno

Vrtičkarji, kmetje in vsi ostali, ne uporabljajte strupa za polže!

foto: adobestock
Prva-k veterinarska klinika je na družabnem omrežju delila posnetek psičke pasme čivava, ki se je na travniku, kjer so imeli razstavo, zastrupila s strupom za polže.

Posnetek je resnično srce parajoč, strup za polže namreč povzroča hudo tresavico, slinjenje, izgubo ravnotežja, sledi bruhanje.

»Samo včeraj smo prejeli 5 primerov zastrupljenih psov,« so zapisali na kliniki in zaprosili vse, ki jim je pomemben pridelek in travne površine, da ne uporabljajo strupa proti polžem. Delili so tudi fotografijo izbruhanih modrih paletov strupa.

Protistrup proti strupu za polže ne obstaja

Povedo še, da protistrup ne obstaja, edina terapija je infuzija in mišični relaksanti.

Dobra novica ob tem je, da je psička, težka zgolj kilogram, po intenzivni oskrbi na kliniki zvečer odšla domov.

»Tudi sami smo ljubiteljski vrtičkarji in ne uporabljamo strupov proti polžem,« so še povedali na kliniki in dodali svoj zgled, da so tisti, ki imajo doma kmetijo, na svojo posest “povabili” race indijske tekačice, ki se prehranjujejo s polži, tisti, ki imajo manjše vrtove, pa uporabljajo vedra in roke. V nabiranje polžev vključijo tudi najmlajše člane družine.
»Pa krastače, slepci  in ježi, so dobrodošli na naših vrtovih. Je toliko naravnih sovražnikov polžem, da se resno sprašujemo, zakaj uporabljati strup in ogrožati pse in druge živali?«

To se sprašujemo tudi mi – tudi za vse druge strupe. Obstajajo drugačni načini, da se znebimo škodljivcev na vrtu, ki ne zastrupljajo ne okolja, ne naše hrane, ne živali.


Preberite tudi:

Kako prepoznamo zastrupitev psov in mačk?

Kako prepoznamo zastrupitev psov in mačk?

Zastrupitev psov in mačk s strupom za miši in podgane

Zastrupitev psov in mačk s strupom za miši in podgane

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.