Zdravje & nega

Kako prepoznamo zastrupitev psov in mačk?

Dandanes je zaradi družbenega načina življenja z mačkami in psi žal vse več zastrupitev. Do nekaterih pride nenamerno, zaradi neznanja oz. pomanjkljive previdnosti lastnika, npr. vrtna gnojila, določene rastline, vabe za škodljivce, aplikacija humanih zdravil itd lahko povzročijo zastrupitev. Na drugi strani pa imamo zastrupitve kot namerno dejanje s strani človeka.

Znaki zastrupitve

Znaki zastrupitve, glede na vzrok, so zelo različni. Predvsem je izražanje kliničnih znakov odvisno od količine in časovne izpostavljenosti določeni snovi.

Največkrat so simptomi nespecifični npr. apatičnost, otožnost, slabotnost, lahko pa opazimo krvavitve, oteženo dihanje, slinjanje, nevrološke znake ( ataksija, mišični tremorji, koma,…), bruhanje, drisko, oteklino udov, obraza, krvav urin, povišano ali znižano telesno temperaturo, …

Določeni strupi so bili ustvarjeni za bolj počasno delovanje (npr. rodenticidi) in spremembe zato tudi lastniki zlahka spregledajo, dokler ni prepozno.

Ob najmanjših znakih k veterinarju

Zaradi zelo raznolikih kliničnih slik pacientov in zastupitev, je lahko anamneza lastnika veterinarju v veliko pomoč. V kolikor opazite, tudi tiste najbolj subtilne, simptome, je priporočljiv obisk veterinarja, še posebej, če veste, da imate doma določene strupene rastline, nastavljene vabe proti škodljivcem ali ste žival zalotili, ko je zaužila potencialno nevarno snov ipd. V takšnih primerih je obisk veterinarja urgenten.

Seminar Pogoste zastrupitve psov in mačk

Na seminarju 26.3.2022, ki ga bo vodila doc. Dr. Darja Pavlin, dr.vet.med., bomo govorili o vseh pomembnih zastrupitvah psov in mačk- od prepoznavanja simptomov pa do same terapije in prognoze. Snov bo podana na razumljiv in koristen način. Vljudno vabljeni – TULE pa več informacij.

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.