Aktualno

Ponovno več nastavljanja strupenih vab za pse po celi Sloveniji

V zadnjih tednih so družbena omrežja preplavile objave o vnovičnem nastavljanju strupenih vab za pse. Previdnost naj ne bo odveč.

Naprošamo vse vodnike psov, da so previdni in imajo pse pod nadzorom. Posledice strupa so lahko za pse usodne.

Strupene mesne vabe so opazili v Mariboru na različnih lokacijah, največ je bilo poročanj iz okolice Betnave. Nekaj vab pa je bilo v zadnjem času tudi v Cerkljah na Gorenjskem, v Framu, pa tudi v Ajdovščini in v Celju.

Gre za kaznivo dejanje, za katerega je določena denarna kazen ali zapor do dveh let. Ker pa je storilca težko identificirati, se še vedno veliko ljudi, ki ne marajo živali, poslužuje tovrstnega mučenja živali.

Kaj lahko storimo skrbniki kužkov?

Poleg rednega pobiranja iztrebkov in stalnega nadzora naših živali, v kolikor ugotovimo da gre za primer zastrupitve, nemudoma obiščimo veterinarja, saj je čimprejšnje ukrepanje ključnega pomena. Imamo le omejeno količino časa, vsaka minuta je pomembna. Po zastrupitvi z t.i živčnim strupom, kamor sodi denimo polžji strup, je hitro ukrepanje ključnega pomena, saj gre za izredno hitro delujoč in nevaren strup. Znaki motenj v koordinaciji in zavesti se navadno pojavijo dve uri po zaužitju strupa.

Prvi dve uri po zaužitju strupa lahko sami izzovemo bruhanje pri psu. To storimo tako, da v brizgi zmešamo toplo vodo in sol, ter psu nanašamo v gobec. V žepu na sprehode pa obvezno nosimo tablete oglja.

Če je le možno fotografirajmo strupeno vabo in nesimo fotografije na policijo.

Anja Kosi

O izkušnji hude zastrupitve iz prve roke pa si lahko preberete tukaj. 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.