Aktualno

Zakaj je pomembno, da pobiramo pasje iztrebke tudi na travnikih?

Zakaj je pomembno, da pobiramo pasje iztrebke tudi na travnikih in ali so lahko nevarni? O tem smo povprašali strokovnjake ….

»Kmetje se upravičeno jezijo na pasje sprehajalce – ne le, da jim pohodijo travo, ki čaka na košnjo, ampak so lahko pasji iztrebki, zlasti tistih psov, ki ne dobivajo redno sredstev proti notranjim zajedavcem, okuženi s trakuljo Ehinokokus, ki povzroča zdravstvene težave predvsem pri domačih rastlinojedih živalih,« pojasni dr. Zlata Čop, dr. vet. med., z Veterinarske klinike za male živali Lesce.

Poudari, da sta lahko poleg tega tudi seno in silaža mehanično onesnažena z iztrebki, pa tudi nemarno odvržene vrečke z iztrebki niso nič boljše.

Zaradi pasjih iztrebkov se živina lahko okuži, njenim lastnikom pa to povzroči materialno škodo, ki je povezana z zdravljenjem živine in z izpadom dohodkov od prodaje mesa in drugih izdelkov. Pasji iztrebki vplivajo tudi na kakovost in uporabnost krme. »Z iztrebki onesnaženo krmo živali pogosto zavračajo. Prav tako taka krma hitreje gnije, plesni in posledično povzroča prebavne motnje pri živini, prinaša pa tudi druga zdravstvena tveganja,« pojasni strokovnjakinja.

Je pa Ehinokokus tudi zoonoza, kar pomeni, da lahko zbolimo tudi ljudje, če vstopi v nas na primer z onesnaženim regratom, čemažem, jagodičevjem …

V Sloveniji nastane vsak dan po oceni dr. Čopove za 87.500 kilogramov pasjih iztrebkov, zato je zelo pomembno, da dajemo svojemu štirinožcu redno sredstva proti notranjim zajedavcem, da pospravljamo njihove iztrebke (tudi na travnikih) in jih (če je to le mogoče) odvržemo v za to namenjene koše.

Raziskovala je: Andreja Šalamun

error: Kopiranje teksta ni mogoče.