Zakaj na večini slovenskih plaž psi niso dobrodošli?

13. avgusta, 2020
Zakaj na večini slovenskih plaž psi niso dobrodošli in zakaj jim je na nekatere dostop prepovedan? Gre za zahteve kopalcev?

Ali je to samostojna odločitev občine oziroma upravljavca plaže? To smo vprašali tiste, ki sprejemajo odločitve o tem.

V občini Ankaran se psi lahko kopajo na pasji plaži v resortu Adria Ankaran in na plaži sv. Jernej. Kot povedo na Občini, se lahko psi, če so na povodcu, gibljejo po vseh plažah, vendar »zaradi zagotavljanja varnosti kopalcev ne smejo povsod v morje«. Poudarijo, da so omejitve potrebne, saj so lastniki psov različni in nekateri psov nimajo pod nadzorom.

Glede na podatke, ki jih zbirajo v pisarni Turistično informacijskega centra Ankaran, je povpraševanja po pasjih plažah vedno več, predvsem z italijanskega trga. Eno pasjo plažo imajo urejeno v občini Koper (ob ustju Badaševice), po njeni ureditvi pa zahtev po novih pasjih plažah ne prejemajo.

Na urejena kopališča v koprski občini psi nimajo dostopa. Na Občini pravijo, da je tako zaradi zahtev in pričakovanj kopalcev, pa tudi zaradi odločitve občine.

Na Občini Piran trdijo, da upravitelji plaž sami določajo pravila in da na divjih plažah dostopa s psom ne omejujejo. V Okolju Piran pa pojasnijo, da so table na plažah »postavljene zaradi ohranjanja varnosti, reda in čistoče javnih kopališč. Čeprav so psi večinoma nemoteči in ne ogrožajo okolice, si številni obiskovalci želijo kopanja brez prisotnosti živali, ker jim ni do tega, da se v njihovi bližini psi otresajo ali lulajo,« pravijo.

V občini Izola je pasja plaža urejena ob proizvodnih halah nekdanjega Delamarisa, psi pa se lahko kopajo tudi tam, kjer to ni s posebnim znakom prepovedano. »Prepoved kopanja psov je v Izoli le na delu obale na Svetilniku. Nekateri ljudje se namreč družbe psov veselimo, drugi se psov bojijo. Poleg tega so nekateri psi bolj družabni, drugi manj in nekateri bolj agresivni kot drugi. Gre za vprašanje varnosti in tudi higiene na javnih površinah, zato imamo na omenjenem območju v času kopalne sezone nameščen znak, ki določa le prehod psov z lastniki, ne pa tudi zadrževanja (da preprečimo nenadzorovano uriniranje in druge pasje iztrebke na območju, kjer so kopalci).«

Andreja Šalamun