Izlet v družbi psov: Ostrovrharjeva pot na obrobju Ljubljane

22. maja, 2022
Tekst in foto: IF

Obrobje Ljubljane ponuja številne manj znane možnosti za oddih v naravi. Ena izmed takšnih je Ostrovrharjeva pot, ki prepreda Kašeljski hrib med Podgradom in Besnico.

Pot ima številne variacije a tudi, če ne sledite markacijam in kažipotom, se ne morete izgubiti, saj se vedno vrnete do cest v dolini. Pot lahko v  celoti prehodite v dveh urah, če  pa zavijete na stranpoti ali si omislite daljši postanek v privlačno senčni dolini reke Besnice, pa se lahko tod potikate kar cel dan.

Pot je zelo primerna tudi za pohajanje v družbi psov. Ti naj bodo seveda na povodcu, če pa pozabite na vodo, je ob poti blizu razglednega vrha urejen izvir pitne vode, pri katerem se lahko odžejajo. Za pse je primerna tudi voda iz potoka Besnice.

Kamnolom z odtisi v stenah

Večina poti vodi skozi gozd in čez najbolj razgledni vrh, na katerem samevajo ostanki razvalin srednjeveškega gradu (Stari grad). Ena izmed točk ob poti, ki nudi posebno vzdušje je manjši kamnolom pod vrhom z grajskimi razvalinami. Videti je kot jama pod skalnim previsom. Posebnost kamnoloma so okrogli odtisi v stenah. Ti niso delo kakšnih častilcev skrivnostnega kulta, temveč so iz stene nekoč klesali mlinske kamne. O tem pričata dva okrogla kamna ob glavni poti, prav tako pa je mlinski kamen simbol poti.

V bližini Podgrada si velja oddahniti še na enem posebnem kraju: ob sotočju Ljubljanice in Save. Ob cesti, ki spremlja Ljubljanico je urejeno manjše parkirišče, le nekaj korakov stran pa so v zavetju dreves postavljene klopi, na katerih lahko v miru meditirate ob šumenju dveh rek. Tu in tam vas lahko zmoti le mimo vozeči avto ali vlak.