Izlet

Z avgustom nova pravila za vstop v ZDA s psom

foto: adobestock
Če to poletje načrtujete potovanje v ZDA vzeli tudi svojega psa, boste morali slediti novim pravilom, ki stopijo v veljavo 1. avgusta 2024.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) spremembe uvaja, ker želijo zagotoviti, da so vsi psi, ki prihajajo v ZDA, zdravi in ne predstavljajo tveganja za nobeno skupnost.

Kakšna so nova pravila za vstop v ZDA?

Od 1. avgusta morajo vsi psi, ki vstopajo v ZDA, izpolnjevati naslednje pogoje:

  • Ob prihodu v državo morajo biti zdravi.
  • Biti morajo stari vsaj šest mesecev.
  • Imeti morajo mikročip.
  • Imeti morajo elektronsko potrdilo o oddaji obrazca za uvoz psa s strani organizacije CDC.

Če je bil pes v zadnjih šestih mesecih na različnih lokacijah, bodo zelo verjetno potrebna dodatna dokazila in ukrepi.

Več načrtovanja – in več vprašanj

Veterinarji pravijo, da bodo nova pravila zelo otežila življenje vsakomur, ki želi prečkati mejo s svojimi ljubljenčki. Obstaja namreč ogromno različnih zahtev, ki se razlikujejo glede na posamezno žival, od kod prihaja, kdaj je bila cepljena in koliko je bila stara v tistem trenutku. Ljudje bodo zato potrebovali več vnaprejšnjega načrtovanja. Veterinarji upajo, da bodo pred uvedbo pravil dobili dodatna pojasnila, saj so tudi sami precej zmedeni glede zahtev v postopku.

CDC pravi, da naj popotniki dovolj zgodaj načrtujejo prihodnja potovanja, da bodo zagotovili izpolnjevanje zahtev za uvoz psa v času, ko bodo njihovi psi vstopili v Združene države.

Problem so predvsem države z visokim tveganjem za steklino

Poseben poudarek CDC daje steklini. Različica virusa stekline, ki jo prenašajo psi, je bila v ZDA izkoreninjena leta 2007 in prizadevajo si, da tako tudi ostane.

Začasna prepoved uvoza psov iz držav z visokim tveganjem za steklino, ki je bila uvedena med pandemijo COVID-19, bo prenehala veljati 1. avgusta, s čimer se bo uredba uskladila s standardi Svetovne organizacije za zdravje živali za mednarodno gibanje psov iz držav z visokim tveganjem za steklino. Zato so toliko bolj »prestrašeni«.


Danes obeležujemo svetovni dan boja proti steklini

error: Kopiranje teksta ni mogoče.