Mačji svet

10 nasvetov za zdravje mačk v vseh starostih

Življenjska doba mačk se je s tem, ko smo jih vzeli v svoje domove, jih hranimo s kakovostno hrano in jim nudimo veterinarsko oskrbo podaljšala v 20 let in več.

Če v vseh starostnih obdobjih skrbimo za glavne potencialne težave, smo na dobri poti, da mački omogočimo zdrava stara leta.

1. Pravilna prehrana

Najbolj pomembna je prehrana – in sicer že v rani mladosti. Izbira hrane za mačje mladičke je osnova za zdravje za celo življenje. Po mnogih priporočilih je najboljša kombinacija mokre in duje hrane. Če je dovolj kakovostna, ni potrebe po vitaminih in dodatkih, prav tako mleko ni primerno za mačji jedilnik.

Okoli 6 mesecev pa je starost, ko ponavadi lahko začnemo z običajno mačjo hrano, če nadaljujemo z hrano za mladičke po enem letu, bo vodila v debelost.

2. Kastracija ali sterilizacija

Ta poseg opravimo dovolj zgodaj, da preprečimo nezaželene mačke mladičke, pa tudi markiranje, pri samičkah pa tudi kasnejše možne zaplete z vnetjem maternice, denimo.

3. Ne izpuščajmo obiskov pri veterinarju

Obisk veterinarja je za mačke ponavadi še bolj stresen kot za pse – psi nam namreč delajo družbo na več izhodih, tudi večkrat se peljejo v avtu, k veterinarju pa gredo velikokrat “le” na cepljenje.

Pa vendar, občasni obiski so nujni – naj gre za testiranje na bolezni, cepljenja in seveda obiske v primeru nenavadnega obnašanja ali težav.

4. “Letni pregled” mačke

Tako kot mi sami, tudi mačke potrebujejo občasen obširnejši pregled, posebej v starejših letih – veterinar bo pogledal zobe, poslušal srce, analiziral kri in urin in iz tega ugotovil običajne vrednosti vaše mačke, ko je zdrava (delovanje ledvic, jeter …) in zaznal prve znake določenih bolezni, ki jih je lažje reševati, prej ko jih odkrijemo (diabetes, ledvična bolezen), v zgodnji fazi večinoma že le s prilagojeno prehrano.

5. Ne pretiravamo s priboljški

Tudi mačke so kot psi mojstrice v tem, da iz nas izvabljajo priboljške. A ti naj predstavljajo le manjši delež prehrane – tako kot si mi ne privoščimo celega obroka sladkarij.

6. Zlata leta

Ko se mačke starajo, je zadnje značilno, da več spijo in so manj aktivne. Prilagodite tudi prehrano, ki je primerna za spremenjene potrebe mačke – morda pa tudi količino hrane.

Starejše mačke imajo tudi več težav s svojo nego – dobrodošla bo naša pomoč.

7. Pregled zob

Zobna higiena je za mačke zelo pomembna – najenostavnejša je, če mačko nanjo navadimo že od malega. Sicer pa – nikoli ni prepozno, na tržišču pa je moč dobiti že vse od zobnih ščetk in past do posebnih prehranskih dodatkov v obliki praška ali priboljškov, ki pomagajo predvsem preventivno.

Ko se enkrat pojavi zobni kamen, je pametno čim hitreje ukrepati – z obiskom veterinarja, še preden pride do težav z dlesnimi ali kariesom.

8. Zabava in igranje

Tudi mačke nujno potrebujejo miselno zaposlitev, zato poskušamo doma ustvariti vse, kar mačka potrebuje za dobrobit življenja – lovljenje plena, plezanje po drevju, iskanje plena. Tudi za to plat mačjega življenja je na trgu dobro poskrbljeno, mi pa se aktivno vključimo v igro, ki bo na koncu morda zabavala nas še bolj kot mačko. V mislih imejmo tudi, da se mačke igračk hitro naveličajo – in da imajo vsaka svojo najljubšo igro.

Najbolj zabavno pa je, če imajo za zabavo ob sebi še bratca ali sestrico.

9. V zlatih letih gremo k veterinarju večkrat

Idealno naj bi veljalo, da ko mačka dopolni 10 let, njene obiske pri veterinarju povečamo na dvakrat letno, da pravočasno zaznamo morebitne bolezni. Sploh zato, ker so mačke mojstrice v prikrivanju prvih znakov, stanje pa se jim zato, kot poročajo veterinarji, po besedah lastnikov “drastično poslabša v nekaj dneh”. To ne drži, le tako dolgo so lahko to stanje tako dobro skrivale.

10. Finančne rezerve

Ves čas mačjega življenja imejmo nekaj finančne rezerve za primere, ko moramo mački nuditi obsežnejšo veterinarsko pomoč ali specialistični poseg, s tem bomo preprečili obup, ki ga občutimo, če svoji ljubljenki ne moremo pomagati zaradi finančnega stanja.

 

Več o mačkah in mačjem zdravju pa v rubriki Mačji svet na mojpes.com.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.