Alfa mačke

11. junija, 2020
Mačke naj bi bila topla in prijateljska bitja, ki iščejo naklonjenost svojih skrbnikov. Ampak nekatere mačke so lahko precej samosvoje. Gre za t.i. alfa mačke.

Alfa mačke so po svoji naravi vodje. Zavračajo že samo misel na to, da bi jih kdo vodil in v skoraj vsaki situaciji same prevzamejo odločanje. Svoj obrok zaužijejo takrat, ko je njim prav in na način, ki jim najbolj ustreza. Svojim skrbnikom dovolijo, da se jih dotikajo krajši čas in še to pod njihovimi pogoji. Ko skrbnik od njih nekaj hoče, se uprejo. Po drugi strani pa želijo imeti veliko pozornosti, dostop do vsega in to takrat, ko se jim zahoče. Skrbnik torej ni ‘gospodar’ alfa mačke, ampak je ona gospodarica svoje družine oz. živi v takšnem prepričanju.

Kako prepoznamo alfa mačko?

Če alfa mačka ne dobi tistega, kar si je zamislila, lahko postane nasilna in hoče, da se na to takoj odzovemo. Če tega ne storimo dovolj hitro, nas lahko ugrizne v nos ali palec na nogi. Lahko se zgodi, da nas bo že navsezgodaj skušala spraviti iz postelje. Svojo hrano lahko zahteva z glasnim mijavkanjem. Ko uživa svoj obrok, lahko grozeče zamijavka, če se ji preveč približamo. Nekatere alfa mačke pa so zelo zaščitniške tudi do svojih igrač. Eden izmed najbolj klasičnih elementov sindroma alfa mačke je napadalnost, ki jo sproži ljubkovanje. ‘Alfica’ bo sicer skočila v naše naročje in nam dovolila, da jo pocrkljamo – ampak le za kratek čas. Ko bo imela dovolj, se ji bodo oči zožile, postrani bo pogledovala božajočo roko, rep pa ji bo začel švigati sem in tja … Zelo značilen znak bližajočega izbruha: mačka bo iznenada udarila s sproženimi kremplji in ugriznila ali pa se bo prevalila vstran, tako da bo lahko hkrati napadla z vsemi štirimi tačkami in gobčkom.

Kako ukrepamo?

Pomembno je, da mački pokažemo, kdo je glavni v hiši in kdo skrbi za vse dobre stvari. Šele ko bo to dojela, bo njena gospodovalnost prešla v sprejemanje naših zahtev in spoštovanje. Pri spreminjanju mačjega vedenja je poglavitno, da si je treba vsako stvar v življenju prislužiti, nič ni zastonj. Postati moramo takšen vodja, pri katerem se bo morala mačka naučiti ceniti vse dobrine, ki ji jih nudimo.

V praksi je zadeva precej preprosta: če nas je zgodaj zjutraj mačka ugriznila, da nas spravi iz postelje, ji vrata spalnice preprosto zapremo in ji preprečimo vstop. Morda bomo morali sprva imeti pri roki čepke za ušesa, da ne bomo slišali tožečega mijavkanja in praskanja po vratih, a ta faza mačje odločenosti bo po nekaj dnevih minila. Če mačka ugrizne ali nas opraska, ko jo nekaj časa crkljamo v naročju, ji ne dovolimo v naročje, dokler se ne bo naučila lepega vedenja. Sami pa se moramo naučiti prepoznavanja opozorilnih znakov in tako, na primer, sami skrajšamo čas ljubkovanja.