Mačji svet Zdravje & nega

Artritis pri mačkah: Kako jim lahko pomagamo?

foto: adobestock
Artritis je degenerativno obolenje sklepov, kronična, boleča in napredujoča bolezen. Kot pri ljudeh in psih je tudi pri mačkah povezana s starostjo.

Artritis naj bi po ocenah strokovnjakov prizadel kar 70 do 90 % mačk, starejših od 12 let. Razvoj bolezni je počasen, z mnogo spremembami v sklepih, ki povzročajo otekanje, vnetje in bolečino.

Največkrat so prizadeti sklepi v hrbtenici, kolkih, kolenih in komolcih. S časom se bolezen poslabšuje, bolečine v sklepih pa se pri mačkah kažejo z zmanjšano mobilnostjo in več počitka. Simptome bolezni mačke zelo dobro in dolgo skrivajo in jih lastniki ponavadi opazijo šele, ko je stanje že resno – ko mačka začne šepati, ima vidno otekle sklepe oz. se ji vidno zmanjša mišična masa.

Zato moramo biti pozorni na to, da npr. mačka ne skače več (tako visoko), se manj igra, ima manj energije, je manj agilna, ji skok na omaro ali posteljo ne uspe več … Prav tako moramo biti pozorni na mačjo higieno – včasih je poza za umivanje preveč boleča. Tudi obiski stranišča so zaradi poze lahko z artritisom boleči – in takrat lahko mačka začne opravljati potrebo izven peska. Opazujmo tudi, kako se mačka uleže in kako vstane – če so prisotne bolečine, bo oboje zelo previdno in počasno.

Obisk veterinarja z rentgenskim slikanjem bo potrdil diagnozo.

Kako pomagamo mački z artritisom?

Tako kot pri psih, je tudi pri mačkah najbolj učinkovit pristop z več rešitvami.

Prva je, da mora mačka, če je predebela, na dieto. Ob tem ji pomagamo še z zdravili, tudi proti bolečinam, s prehranskimi dopolnili, terapijami in morda tudi z operacijo.

O protibolečinski terapiji se pogovorite z veterinarjem – obstajajo tako v obliki sirupa kot tablet pa tudi v obliki mesečnih injekcij. Novo sodobno zdravilo, razvito prav za mačke z artritisom, je na voljo tudi v Sloveniji.

Prehranska dopolnila za pomoč pri artritisu so: glukozami in hondroitin, omega-3 maščobne kisline, nekateri poročajo tudi o dobrih učinkih CBD kapljic.

Druge terapije vključujejo lasersko terapijo, ki lahko močno zmanjša vnetje in bolečino. V pomoč je tudi akupunktura, v kolikor jo mačka dobro prenaša. Tudi fizioterapija je v pomoč.

Doma lahko lajšamo težave tudi s hladnimi ali toplimi obkladki. Mački pa s pomočjo pohištva, škatel, posebnih praskalnikov omogočimo dostop do njenih najljubših kotičkov. Hrano in vodo ponudimo na višji legi oz na podstavku, stranišče naj ima nizek rob ali pa do njega naredimo stopnico.


Preberite tudi: Kako pomagati psu, ki ima artritis?

Kako pomagati psu, ki ima artritis?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.