Zdravje & nega

Kako pomagati psu, ki ima artritis?

foto: adobestock
Artritis je pogost spremljevalec psov v starosti.

Artritis oz. vnetje sklepov se pogosto pojavi s starostjo psa. Pes občuti bolečine v sklepih in ima težave pri skakanju, hoji po stopnicah, vstajanju, hoji … Kako lahko psu z artritisom pomagamo?

Skupaj z veterinarjem lahko močno olajšamo artritis. Najboljša je kombinacija več metod, ki vključujejo tako zdravila kot druge ukrepe.

Vzdrževanje zdrave telesne teže

Če je pes predebel, lahko to močno poveča pritisk na sklepe, kar vodi v večje bolečine. Učinkovit ukrep je torej vzdrževanje zdrave telesne teže psa.

Redna vadba

Redna vadba zelo pomaga – ne sme pa biti pretirana. V pomoč proti bolečinam je kratek 10-minutni sprehod tri do štirikrat na dan, brez lovljenja, tekanja in skakanja.

Fizioterapija

Vaje fizične rehabilitacije so lahko v veliko pomoč – gre za pasivno raztezanje, vaje gibljivosti, kontrolirana hoja na progi, tudi v vodi. Pomaga tudi terapevtska masaža.

Zdravila za artritis

Na voljo so različna zdravila, ki sicer artritisa ne pozdravijo, lajšajo pa vnetje sklepov in bolečine. Glede izbire se posvetujte z veterinarjem

Prehranska dopolnila

Na voljo so tudi številna dopolnila, ki pomagajo pri artitisu, običajno gre za dopolnila z glukozaminom, MSM, omega-3 maščobne kisline pa tudi hondroitin in izvleček iz zelenoustne školjke.

Prilagoditev okolja

Psu z artritisom pomagamo tudi s prilagoditvijo okolja – problematične so predvsem stopnice ali druga po novem nedostopna mesta. Tako lahko npr. del stopnic uredimo v »rampo«, dostop na kavč ali posteljo pa mu omogočimo s stopnicami.

Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za artritis?

Artritis: najbolj pogosti dejavniki tveganja

Znaki težav z gibljivostjo oz. artritisa pri psih

  • Opazna je togost, zlasti po počitku
  • Okleva pred hojo po stopnicah
  • Na sprehodih zaostaja, ali se hitro utruja
  • Raje se uleže, kot da bi stal ali sedel
  • Cvili, renči ali celo hlastne z gobčkom, ko se dotaknemo prizadetega področja

Več o tem in znakih artritisa pri mačkah tule.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.