Debelost pri mačkah: je moja mačka predebela?

23. maja, 2021
Debelost pri mačkah je precej pogosta težava mačjih skrbnikov in seveda njihovih mačk. Čezmerna telesna teža je nekaj, kar je veliko lažje preprečiti kot zdraviti.

Zdrava prehrana in gibanje sta ključnega pomena, pa naj gre za mačko, psa ali človeka. Seveda je možno, da teža narašča kljub primernemu življenjskemu slogu, zato je takrat smiselno opraviti pregled pri veterinarju, ki bo morda razkril zdravstvene razloge za pridobivanje telesne teže.

Čezmerna telesna teža in debelost vplivata na zdravje in počutje; trpijo sklepi, ki morajo prenašati dodatno težo, posledično trpi tudi celotna gibljivost telesa, kar se pozna na aktivnosti mačke. Povečana telesna teža vodi v različne zdravstvene težave in ima številne negativne vplive na vsakdanje življenje. Mačke, ki imajo težave s čezmerno telesno težo, se ne morejo umiti tako kot mačke s primerno telesno težo. Ne dosežejo več zadnjice, predela nad repom itd., zato jim morajo pri tem pomagati skrbniki.

Je moja mačka predebela?

Kaj vidite, ko pogledate svojo mačko iz ptičje perspektive? Je pasna linija vidna? Kaj pa, ko jo pobožate? Lahko začutite rebra? Če ste na obe vprašanji odgovorili pritrdilno, potem ima vaša mačka idealno postavo. Če pa je slika drugačna – zaobljena postava, pasna linija je komaj vidna ali pa je sploh ni, rebra se ob dotiku niti ne čutijo, potem ima vaša mačka najverjetneje težave s čezmerno telesno težo.

Pri dolgodlakih mačkah zaradi kožuha ne boste opazili pasne linije, zato mačko raje pretipajte. Lahko občutite rebra, medenične kosti in hrbtenico?

Mačka je predebela – kaj pa sedaj?

Dejstvu, da je naša mačka predebela, mora slediti naslednji korak – dieta ali, bolje rečeno, spremenjen način prehranjevanja, ki ga boste lahko obdržali za vedno. Včasih pomaga, da se zmanjša količina obrokov, včasih pa to ne bo dovolj in bo treba obstoječo prehrano zamenjati za manj kalorično in potem opazovati, kaj se dogaja s težo. Izločite vse priboljške ali pa jih zamenjajte s takimi, ki so primernejši, poskrbite pa tudi za to, da se bo mačka dovolj ali vsaj malo gibala.

Telesno težo mačke lahko preverite tudi tako, da mačko stehtate. Najlažje je, če na tehtnici stehtate najprej sebe, potem pa ponovite vajo, a tokrat z mačko v naročju. Idealna telesna teža naj bi bila nekje med 3,5 in 4, 5 kg, a je to zgolj okvirna smernica, ki je odvisna od velikosti mačke in ne nazadnje tudi pasme; maine cooni tehtajo v povprečju od 6 do 8 kg.

Pri hujšanju pa se držite pravila, da se počasi daleč pride. Idealno je, če mačka izgubi od 400 do 450 gramov na mesec, kar znese približno 50 gramov na teden. Četudi bo na začetku izgubila manj, nikar ne obupajte. Vsak izgubljeni dekagram je pridobitev za njeno zdravje in počutje.

Lena Gregorčič