FOTO: Zakaj mačke rade sedijo v škatlah?

9. avgusta, 2022

Tudi vaša mačka rada sedi v škatli, pa ne veste, zakaj to počne? Čeprav je menda potrebnih še več raziskav, je najverjetnejša razlaga, da se tako počuti bolj varno.

Nicholas Dodman, profesor na Veterinarski šoli Cummings, Univerze Tufts, pravi: »Dejstvo je, da se mačke rade stlačijo v majhne prostore, kjer se počutijo bolj varno. Namesto da bi bile izpostavljene hrupu in morebitni nevarnosti širokih odprtih prostorov, se mačke raje stiskajo v manjših, bolj jasno razmejenih predelih.«

Varen prostor je pomemben za vsako mačko

Mark Freeman, klinični docent na Visoki šoli za veterinarsko medicino VA-MD, pravi, da so mačke po naravi skrivnostne živali, kar pomeni, da imajo raje varno skrivališče, iz katerega lahko opazujejo svet okoli sebe. »Mačke so hkrati lovci in plen, zato je zanje idealno imeti varen prostor, iz katerega lahko spremljajo grožnje plenilcev in plena,« še pove Freeman.

Na drugi strani pa Nicholas Dodman razloži, da tesen stik z notranjostjo škatle sprošča endorfine – t.i. hormone sreče, ki povzročajo užitek in zmanjšujejo stres. Zato je še toliko bolj pomembno, da ima mačka na voljo ustrezno škatlo s skritimi luknjami, da se počuti varneje v svojem okolju.

Vir: Better Homes and Gardens