Mačji svet

Jutri je na 1. živalski konferenci v Sloveniji Mačji dan

Ōkami® izobraževalni portal za živalsko starševstvo, ki s pomočjo strokovnih avtorskih prispevkov o oskrbi, zdravju, psihologiji in terapijah živali izobražuje skrbnike vseh družnih živali, organizira 1.Živalsko konferenco v Sloveniji z naslovom “EVOLUCIJA SOBIVANJA”.  

Dogodek se bo odvil na Biotehniškem centru Naklo med 7. In 10. septembrom 2023.

Jutri se bo odvil Mačji dan

8. september med 17h in 21h: Predavanja o evoluciji mačke, primerni oskrbi v ujetništvu, zdravju in zakaj mačka ni mali pes, prehrani ter zaposlitvah v notranjih domovih.

“Pridružite se nam na dnevu mačk, da skupaj razbijemo mite in spoznamo resnico o teh čudovitih in pogosto nerazumljenih živalih,” pravijo organizatorji, ki so mačkam namenili 5 sklopov:

·         sklop: Evolucija mačke – pot udomačitve

Odkrivali bomo izvor mačke, njene evropske, azijske in afriške prednice ter začetke sobivanja z mačko – proces udomačitve. Spoznali bomo, zakaj in kako je prišlo udomačitve in katere genetske vzporednice so med današnjo udomačeno mačko in njenimi predniki. Skupaj bomo raziskali družino Felidae, njihove vedenjske značilnosti in kako razumeti mačjo komunikacijo.

·         II. sklop: Mačkam primerna oskrba v notranjih okoljih

Na tej delavnici bomo spoznali potrebe mačk glede na Maslowovo lestvico. Prikazali bomo, kako prepoznati značilna, neznačilna, biološka, naravna, odklonska in abnormalna vedenja ter kako lahko okoljske in vedenjske modifikacije zadovoljijo mačje potrebe.

·         III. sklop: Zdravje – mačka ni mali pes

Podrobno bomo predstavili in raziskali najpogostejše zdravstvene težave mačk in ugotavljali, ali je neprimerno okolje vzrok za pojav bolezni. Spoznali bomo, kako prepoznati bolečino in kako se ta kaže v vedenju mačk ter kako pomembno je pravilno ukrepati ob morebitnih zdravstvenih težavah.

·         IV. sklop: Prehrana mačk

Poglobili se bomo v biološko primerno hrano za mačke in raziskali različne načine prehranjevanja, vključno z mokro, kuhano in surovo hrano. Posebej bomo izpostavili suho hrano in njen vpliv na dobrobit mačk ter prednosti in slabosti surove in kuhane hrane.

·         V. sklop: Zaposlitev v notranjih domovih

Na koncu konference bomo izpostavili zaposlitev mačk v notranjih okoljih in pomembnost zadovoljevanja njihovih osnovnih in nadstandardnih potreb. Spoznali bomo tudi uporabo opreme in pomembnost spoštovanja mačk kot samostojnih bitij.

Predavateljice:

  • Helena Pauko, magistrica odnosov med ljudmi in živalmi ter svetovalka za mačje vedenje
  • Urška Petek, dr. vet. med.
  • Daša Korže, mag. inž. zoot.

“Vabljeni, da se nam pridružite na tej izjemno zanimivi in poučni konferenci, kjer bomo razbijali mite o mačkah in jih spoznali še v drugačni luči!” še povabijo organizatorji.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.