Kako se spopasti z mačjo dlako?

Vsak skrbnik mačke pove, da nadvse ceni njeno družbo in njeno pogosto izkazovanje naklonjenosti. Imeti mačko v hiši pa s seboj prinese nekaj manj prijetnih obveznosti.

Ena takšnih je nedvomno pogostejše čiščenje stanovanja oziroma odstranjevanje odpadlih dlak, ki se znajdejo na naših oblačilih in kotih našega stanovanja.

Odpadla mačja dlaka po tleh, na pohištvu (še zlasti oblazinjenem) in še kje je nedvomno ena večjih težav, ki jih imamo ljubitelji teh živali. Če uživamo v sobivanju z dolgodlako mačko, moramo pač sprejeti dejstvo, da je njena dlaka po vsej hiši in da jo lahko najdemo tudi takoj po sesanju.

Da bi zmanjšali izpadanje dlake, lahko ukrepamo na več načinov:

– Mačko moramo redno česati in krtačiti. Omislimo si lahko zelo učinkovit pripomoček za odstranjevanje odmrle mačje dlake in podlanke – furminator.

– Vedno imejmo pri roki lepljivi valjček. Ta je lahko naš najboljši prijatelj (takoj za našo mačko, seveda). Valjček z lepljivo površino je zelo uporaben za odstranjevanje dlak z oblačil in oblazinjenega pohištva.

– Še preprostejša možnost za odstranjevanje dlak z oblazinjenega pohištva je, da si okoli prstov ovijemo lepilni trak, z lepljivo stranjo navzven. Z ovito roko pritiskamo na površino in dlake ostanejo na traku. Podoben učinek lahko dosežemo z vlažno gumijasto rokavico.