Ko mačka ne spije dovolj vode

29. junija, 2019
Včasih se zdi, da se bo v skodelici z vodo prej nabrala debela plast prahu, kot se bo mačka odločila, da je zdaj pa že res skrajni čas za hidracijo.

V vročih poletnih dnevih se tudi vi prav gotovo sprašujete, koliko vode naj spije mačka, ali pije dovolj in predvsem – kako jo pripraviti do pitja? Pri nekaterih predstavnicah te vrste se namreč zdi, da brez težav mine dan, ko vode niti ne povohajo.

Na to, koliko vode spije mačka, v prvi vrsti vpliva hrana: mačke, hranjene izključno s suho hrano, bodo spile več vode, oz. je potreba po tekočini večja kot pri mačkah, ki so hranjene z mokro hrano ali s surovim mesom. V tem primeru pretežni del tekočine užijejo že s samo hrano. Osnovna priporočena količina vode, ki naj jo mačka zaužije na dnevni ravni, je med 40 in 50 ml na kilogram telesne teže.

Seveda lahko pride do odstopanj, ki so odvisna od mačke, zato naj vam ta informacija služi zgolj kot orientacijska točka. Če mačka spije bistveno več vode, bistveno manj ali skoraj nič, vsekakor ni v redu, saj to lahko vodi v zdravstvene težave. Velike količine zaužite vode na dnevni ravni lahko kažejo na težave z ledvicami, diabetesom … Premalo popite vode pa je lahko vzrok za pogoste uroinfekte, kristale v urinu …

Napačna lokacija ali nepravilna oblika posode

Včasih pa so razlogi za to, da mačka je pije dovolj, povsem banalni – denimo napačna lokacija ali nepravilna oblika posode.

Podobno kot velja za posodice s hrano in mačje stranišče, tudi pri vodi šteje lokacija. Mačke načeloma niso navdušenje nad jedačo in pijačo tik ob prostoru, ki je namenjen iztrebljanju. Ena izmed teorija tudi pravi, da naj bi bili na ločenih mestih tudi posodici s hrano in vodo; mačka v naravi naj ne bi nikoli pila vode v bližini plena – zaradi preventivnega strahu pred potencialno kontaminacijo. Z lokacijo lahko tudi eksperimentirate. Več posodic postavite na različne lokacije in opazujte, če je katera izmed njih pri vaši mački bolj priljubljena kot druga.

Premajhne in preveč plitke posode so lahko prav tako razlog, zaradi katerega mačka ne bo pila vode iz posodice. Razlog za to se lahko skriva v njenih občutljivih brčicah, s katerimi zaznava svet okoli sebe. Poskusite z večjo in globljo posodo, iz katere bo mačka lahko pila, ne da bi si v vodo namočila brke.

Kaj pa, če je težava v stoječi vodi?

Veliko mačk je navdušenih nad tekočo vodo iz pipe, zato jim morajo skrbniki redno odpirati pipe v kuhinji in kopalnici, da se mačka odžeja. Seveda lahko tudi preizkusite ta način, ki bo vaši mački morda bolj odgovarjal kot stoječa voda v skodelici. V takem primeru so še najboljša rešitev t. i. mačje fontane ali napajalniki, v katerih voda neprestano kroži in je v taki, tekoči obliki, bolj zanimiva za nekatere mačke.

Lena Gregorčič