Letni zdravstveni pregled mačke je izjemno pomemben

Kaj lahko naredimo, da bo naša mačka vse leto zdrava? Med drugim je pomembno, da jo enkrat na leto odpeljemo k veterinarju na t.i. preventivni zdravstveni pregled.

Cepljenja

Ponavadi redni letni zdravstveni pregled združimo z rednimi cepljenji, s katerimi mačke zavarujemo pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Prav pa je, da se oglasimo pri veterinarju vedno čim bliže datuma, ki ga je določil za naslednje cepljenje.

Zajedavci

Mačka ob cepljenju ponavadi dobi tudi sredstvo za odpravljanje zajedavcev v prebavilih. Nadležni zajedavci pa niso le v prebavilih. Veterinar bo mačko temeljito pregledal in preveril, da v sluhovodu ni ušesnih garjavcev, da je njen kožušček brez bolh in da njene krvi ne sesajo klopi.

Ustna higiena

Del veterinarskega pregleda je tudi ocena zdravstvenega stanja v ustoh. Veterinar bo ugotovil, kako učinkoviti (pridni) smo bili pri zagotavljanju ustne higiene. Veterinar v ustni votlini ugotavlja morebitne zgodnje znake zelo pogoste paradontalne bolezni.

Pojav vedenjskih težav

Na rednem pregledu se lahko z veterinarjem pogovorimo o vedenju mačke, saj lahko morebitne spremembe v vedenju kažejo na začetek kakšne vedenjske motnje, ki se je kaže lotiti, še preden postane resna težava. Veliko večino vedenjskih težav lahko odpravimo, če se jih lotimo pravočasno.

Zrela leta

Ko preide naša mačka v zrela leta, se o njenih posebnih potrebah posvetujmo z veterinarjem. Prav tako kot starejši ljudje, ima lahko tudi starejša mačka težave z različnimi organskimi sistemi, denimo z vnetjem sklepov, pešanjem vida ali sluha, lahko pa jo celo začne zapuščati spomin.

Ne zanemarjajmo, da je letni zdravstveni pregled izjemno pomemben.  Izkoristimo jih in se z veterinarjem posvetujmo o vseh skrbeh, ki nam jih povzroča naša muca. V pomoč nam je lahko tudi listič, kamor si sproti zapisujemo teme, o katerih se želimo pogovoriti z veterinarjem.

Mateja Muc Vidic (objavljeno v reviji Moj pes)