Mačji svet

Mačja dlaka in kako se z njo spopasti

Odpadla mačja dlaka po tleh, na pohištvu (še zlasti oblazinjenem) in še kje je nedvomno ena večjih težav, ki jih imamo ljubitelji teh živali.

Če uživamo v sobivanju z dolgodlako mačko, moramo pač sprejeti dejstvo, da je mačja dlaka po vsej hiši in jo lahko najdemo tudi takoj po sesanju. Da bi zmanjšali izpadanje dlake, lahko ukrepamo na več načinov:

  • Mačko moramo redno česati in krtačiti. Omislimo si lahko zelo učinkovit pripomoček za odstranjevanje odmrle mačje dlake in podlanke – furminator.
  • Vedno imejmo pri roki lepljivi valček. Ta je lahko naš najboljši prijatelj (takoj za našo mačko). Valček z lepljivo površino je zelo uporaben za odstranjevanje dlak z oblačil in oblazinjenega pohištva.
  • Še preprostejša možnost za odstranjevanje dlak z oblazinjenega pohištva je, da si okoli prstov ovijemo lepilni trak, z lepljivo stranjo navzven. Z ovito roko pritiskamo na površino in dlake ostanejo na traku. Podoben učinek lahko dosežemo z vlažno gumijasto rokavico.
  • Lesene police poškropimo z antistatičnim pršilom. Preden kupimo takšen izdelek, se prepričajmo, da za našo mačko ni nevaren.
  • Upoštevajmo, da navaden sesalnik za prah ne odstrani alergenov, ki so na odpadli mačji dlaki. Če je kdo od družinskih članov alergičen na mačjo dlako, bomo morali poiskati strokovno pomoč, ko bomo želeli najti primeren sesalnik.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.