Mačje akne

14. junija, 2020
Aknavost pri mačkah je stanje, pri katerem se na bradi pojavijo ogrci. Natančen vzrok zakaj nastanejo mačje akne ni znan.

Kljub temu, da natančen vzrok, zakaj nastanejo mačje akne ni znan, se kažejo povezave s stresom, oslabljenim imunskim sistemom, slabimi negovalnimi navadami mačke, prisotnostjo drugih bolezni, kontaktnim ali atopičnim dermatitisom in nekaterimi stanji kože, pri katerih nastajajo nenormalno velike količine kožnih olj, zato dlačni mešički ne delujejo pravilno.

Ob aknavosti se na bradi pojavijo številni ogrci, ki dajejo videz, kot da je koža umazana. Ogrci se lahko razvijejo tudi v manjše gnojne bulice, ki se sčasoma odpro in na teh mestih nastanejo kraste.

V hujših primerih se na bradi razvijejo obsežnejša zagnojena območja in otekline, dlaka začne izpadati. To stanje lahko povzroča močan srbež, posledica je praskanje, kar vodi do še hujših lokalnih poškodb. V takšnem primeru se pojavijo sekundarne bakterijske okužbe kože. To stanje se lahko pri mačkah pojavi enkrat v življenju in mine, lahko pa se pojavlja vse življenje. Pri perzijkah lahko to stanje prizadene tudi obraz in kožne gube. Mačje akne se pojavljajo tako pri samicah kot tudi pri samcih in pri mačkah vseh starosti in pasem.

Bolezenskega stanja – mačje akne ne moremo ozdraviti, lahko pa jih umirjamo. Blagih aken ne zdravimo, v drugih primerih pa veterinar predpiše šampone, ki razmaščujejo kožo, priporoči pa tudi hrano, bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami. Po potrebi se odloči za zdravljenje z antibiotiki in protivnetnimi pripravki. Vsekakor je treba odpraviti tudi vzrok bolezni. Pri preprečevanju pomaga tudi zamenjava plastičnih posodic za hrano in vodo s takšnimi iz nerjavečega jekla, če veterinar sumi, da je vzrok morda v alergiji na plastiko ali barvila v posodicah. Koristno je tudi, da skrbniki mačkam redno čistijo brado.

Boštjan Vidic, dr. vet. med, objavljeno v reviji Moj pes