Mačji svet

Mačje poležavanje na radiatorju – zaščita je smiselna

Toploto zimskega sonca pozimi zamenjajo radiatorji in podobni viri gretja, za katere se zdi, da jih imajo mačke raje kot psi.

Mačke bodo ob prvi priložnosti zaspale na toplem radiatorju, ob toplem grelcu ali pečki.

Ena izmed teorij pravi, da imajo toploto, pravzaprav vročino, zapisano v genih, saj so to v osnovi puščavske živali, potomke afriške divje mačke.

Poleg tega je njihova telesna temperatura v osnovi že nekoliko višja v primerjavi s človeško (37,5 °C do 39,5 °C) in se v prostoru, kjer je sobna temperatura za vas že prijetna, bolje počuti, če je pokrita z dodatno dekico ali pa če lahko popoldanski počitek preživi na toplem radiatorju.

Zaščita pred neposredno toploto radiatorja je smiselna

Brezskrbno poležavanje na radiatorju sicer ne spada v kategorijo nevarnega početja, vsekakor pa ne bo odveč, če boste upoštevali nekaj smernic zdrave kmečke logike: toplota radiatorja ne bo povzročila opeklin, ki bi mačko spravile v smrtno nevarnost, lahko pa pride do manjših zapletov in poškodovane kože na tačkah in smrčku, ki so najbolj izpostavljeni neposredni vročini.

Dejstvo je, da mačka vročine ne bo zaznala, dokler ne bo prepozno, zato je smiselno, da zaščitite radiator z navadno frotir brisačo ali lahko odejo iz flisa in ji tako omogočite varnejše večurno poležavanje.

Če se mačka rada nastavlja drugim virom toplote, kot so razni grelniki, pečke in kamini, pa morate absolutno poskrbeti za ustrezno zaščito oz. ji onemogočiti neposreden stik s toploto.

Če imate doma golo mačko ali mačko, ki ima zaradi različnih zdravstvenih razlogov predele telesa brez dlake, pa morate že sicer poskrbeti za ustrezno zaščito.

Radiatorska ležišča in viseče postelje

Radiatorska ležišča in viseče postelje so cenovno ugodni in odlična rešitev za vse z ožjimi radiatorji, ki mačkam ne nudijo udobja za ležanje in pretegovanje. Poleg tega pa nudijo tudi osnovno zaščito pred neposredno toploto. Res pa je, sa je na koncu vse odvisno od mačjih preferenc – ali jih bodo želele uporabljati; ampak običajno jih premaga želja po ležanju v bližini toplote.

Lena Gregorčič

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.