Mačji svet

Mačka pri veterinarju: Kako omiliti stres?

Obisk veterinarja večini živali predstavlja stres, vseeno pa obstaja kar nekaj načinov, kako lahko mačkam ta podvig vsaj nekoliko olajšate.

Mačke so načeloma bistveno bolj navezane na okolje, v katerem bivajo, zato mnogim že sama pot od varnega zavetja doma do veterinarja predstavlja stresno situacijo. Kje je potem še pregled, aplikacija zdravil in drugi posegi, ki jih morda terja zdravstvena situacija? A z nekaj predpriprave lahko ta stres vsaj nekoliko omilite.

V transportnem boksu

Če mačko peljete k veterinarju, prav gotovo ne bo šlo brez transportnega boksa, ki med prevozom poskrbi za varnost obeh, torej vas in vaše kosmate spremljevalke. Ko kupujete transportni boks, kupite takega, ki se lahko odpre tudi od zgoraj, saj bo to olajšajo pregled pri veterinarju. Mnoge mačke se od stresa in šoka zatečejo čisto na konec transportnega boksa, ob tem pa še močno pihajo. Odprtina zgoraj omogoča, da veterinar lažje pride do mačke.

Priporočljivo je, da mačko čim prej začnete navajati na transportni boks. Pustite ga odprtega na hodniku, da ga mačka prevoha, razišče in sprejme za svojega. Pomagalo bo, če vanj namestite odejico ali igračo, ki jo mačka obožuje. Na ta način boste poskrbeli, da mačka transportnega boksa ne bo povezala samo z obiskom pri veterinarju, ampak tudi s prijetnejšimi izkušnjami. V nasprotnem primeru bo (dobesedno) v zrak skočila že samo, ko bo zaznala, da pripravljate transportni boks, pa čeprav ga boste samo prestavili iz ene sobe v drugo.

Vožnja do veterinarja

Mnoge mačke nestrinjanje z vožnjo glasno vokalizirajo. Stres na poti lahko zmanjšate tako, da transportni boks v celoti pokrijete (uporabite odejo, rjuho, brisačo …), saj to zmanjša dražljaje iz okolice. Mnogo mačk se lahko od stresa tudi iztrebi, zato v transportni boks namestite vpojno plenico ali drugo podlago, ki bo vpila urin. Vožnja je prav gotovo ena izmed bolj zoprnih stvari, ki se jim boste težko izognili. Skrajšate jo lahko le tako, da poskušate najti odličnega veterinarja čim bližje vašemu domu.

V čakalnici

Če se le da, zmanjšajte čas, ki ga preživite v čakalnici. Druge živali, vonjave in kopica nepoznanih ljudi so lahko odličen dodaten sprožilec za stres, ki ga resnično ne potrebujete. Ob prihodu se najavite na recepciji, potem pa počakajte zunaj, z mačko varno nameščeno v transportnem boksu – in še vedno je lahko pokrita. Včasih pomagajo tudi kakšne pomiritvene besede, odvisno od tega, kako je vaša mačka sicer navajena.

Na pregledu

Večina veterinarjev se zaveda, da je pregled za večino živali manj prijetno opravilo, ki pa ga za voljo zdravega in dolgega življenja seveda moramo opraviti. Če je vaša mačka še posebej občutljiva, veterinarja na to opozorite že ob prihodu, zlasti če k njemu prihajate prvič, in verjemite, da se bo še posebej potrudil, da bo izkušnja čim manj neprijetna. Nekatere živali so prestrašene do te mere, da je nemogoče opraviti normalen pregled, zato jim veterinarji aplicirajo blago pomirjevalo, saj včasih resnično ne gre drugače. Vsekakor zaupajte veterinarju, ki bo izbral primeren postopek v vašem primeru.

… In spet doma

Čeprav je neprijetna izkušnja za vami, še ne pomeni, da bo mačka srečna in zadovoljna, ko bo prišla domov. No, bolj srečna in zadovoljna gotovo že, a gotovo še pod vplivi manj prijetne situacije. Omogočite ji, da se zateče na njej varno in ljubo mesto, pa čeprav to pomeni nekaj ur pod posteljo ali skrita na kakšni polici v omari. Če kaže zanimanje, jo animirajte s kakšno igračko ali pa ji za sprostitev ponudite blazinice z mačjo meto ali baldrijanom. In seveda ne pozabite slediti navodilom, ki vam jih je posredoval veterinar.

Lena Gregorčič

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.