Mačji svet

Mačka se boji neviht – kaj storiti?

Popolnoma nič neobičajnega ni, če se vaša mačka boji neviht in vsega, kar spada zraven – bliskanja, grmenja, sunkovitega vetra …

Kot vestni in odgovorni skrbniki moramo mački omogočiti, da bo čas trajanja nevihte preživela čim bolj mirno in da se bo sčasoma strahu znebila.

Nevihte so lahko enako stresne kot pokanje petard

V prednovoletnem času se veliko govori o strahu živali med pokanjem petard. Dejstvo je, da so lahko nevihte prav tako stresne kot pokanje in lahko mačko pahnejo v enako tesnobno stanje kot petarde. Za pokanje vsaj približno vemo, da je na sporedu bolj kot ne v prazničnem času, medtem ko so nevihte prisotne praktično čez vse leto, enkrat v bolj in drugič v manj intenzivni obliki.

Če vaša mačka postaja čedalje bolj nemirna, ko se nad nebom začnejo zgrinjati temni oblaki in prižigati strele, če zmedeno bega po stanovanju ali celo spušča čudne glasove, ki so bolj kot mijavkanju podobni gruljenju, ter išče zatočišče, potem je brez dvoma prav, da ukrepate še z večjo mero pozornosti. V najhujših primerih se lahko mačka od strahu tudi polula. Nikar je na kaznujte, saj boste s tem njen strah samo še poglobili.

Kako mački olajšati tesnobo in paniko med nevihtami?

  • Mačka naj nevihto preživi na toplem in suhem

Če imate notranjo mačko, druge možnosti tako ali tako ne pozna, če pa ima možnost zunanjega izhoda, pa poskrbite, da bo čas nevihte preživela znotraj: na toplem in suhem, kar ji daje varno zatočišče. Mačke, ki nevihte preživljajo zunaj, se lahko v paniki zatečejo v klet, kjer lahko po spletu okoliščin ostanejo ujete tudi več dni; seveda pa lahko zaradi panike in nagonskih odzivov pride tudi do česa hujšega.

  • Omogočite ji varen brlog, kamor se lahko skrije

Prestrašena mačka bo v stanovanju že nagonsko iskala prostor, ki ji bo omogočal varno preživetje nevihte, a to ni nujno njen sicer najljubši prostor za poležavanje. Verjetno se bo najraje zatekla pod posteljo ali za kavč, skratka nekam, kjer bodo zvoki iz okolja (grmenje, udarjanje dežnih kapelj po strehi, grmenje, toča …) vsaj nekoliko zadušeni. V takem trenutku je edino pravilno, da mački omogočimo dostop do zatočišča.

Nevihta sredi vrhunca ni primeren trenutek, v katerem bi mačko na silo naučili, da to ni nič hudega. Izpostavljanje taki stresni situaciji lahko prinese nasprotni učinek – večjo paniko in poglabljanje strahu, ki se bo ob naslednji nevihti izkazalo v samo še slabši obliki.

S svojim obnašanjem lahko naredite več, kot si mislite

Če se boste še sami prestrašili mačkinega odziva in začeli panično skakati naokoli in za njo, jo poskušali pomiriti tako, da jo boste želeli zvleči v naročje, kljub temu da si ona tega ne želi, in po možnosti ob tem še sopli ali vpili, naj se umiri, saj ne veste, kaj narediti, boste naredili veliko škode.

Živali čutijo in se odzovejo tudi na naše čustveno stanje, zaradi katerega se lahko pomirijo ali vznemirijo. Ko mačka meni, da je življenjsko ogrožena, ob sebi potrebuje stabilno oporo. Včasih je dovolj že to, da ste v trenutkih hude stiske nekje v bližini; ko se ona skriva za kavčem, vi nemoteno opravljajte svoje delo dalje in ji od časa do časa namenite kakšno spodbudno besedo ali jo pokličite po imenu.

Crkljati ali ne?

Če mačka med nevihto išče vašo pozornost in sili k vam naročje, je odgovor absolutno – da. Včasih je veljalo prepričanje (v katerega na žalost verjamejo še mnogi), da lahko s takim početjem strah in stres zaradi nevihte samo še okrepite. Toda če žival v kritičnih trenutkih išče oporo, je ne moremo zavrniti. Vsekakor pa je ne silite v naročje, če si v takih trenutkih ne želi vaše bližine.

Preusmeritev pozornosti

Pri strahu, paniki in tesnobi je najhujše čakanje na ‘naslednji udarec’, ki je v tem primeru blisk ali grmenje, zato: zagrnite zavese ali spustite rolete in tako omilite stres zaradi svetlobnih efektov na nebu ter prižgite televizor ali radio in poskusite zvoke ublažiti z glasbo. Izberite mirnejše melodije, na spletu lahko najdete celo posnetke z glasbo, ki naj bi zaradi posebnih frekvenc delovala pomirjujoče na mačke, najdete pa tudi različice za pse.

Če je strah pred nevihtami srednje prisoten, lahko mačko poskusite zamotiti z igro ali priboljški. Če je od strahu popolnoma obnemela, verjetno ne bo kazala interesa in jo je boljše pustiti pri miru, če pa so nevihte zanjo zgolj srednje moteče, pa ji lahko preusmeritev pozornosti konkretno olajša nastalo situacijo.

Nekateri skrbniki mačk imajo dobre izkušnje tudi s počasnim navajanjem na nevihte preko zvočnih posnetkov na nizki glasnosti, seveda za kratek čas in ob upoštevanju stresa, ki ga to povzroči mački. Če je ta prevelik, potem to ni rešitev, ki bi bila primerna. Načeloma pa naj bi se mačka ob kratki in tihi izpostavitvi navadila na tovrstne zvoke, ki ji ne bi povzročili več toliko tesnobe, ko bo šlo za res, se pa morate zavedati, da je to dolgotrajen proces.

Potrpežljivost in razumevanje

Nekatere mačke se sčasoma navadijo na nevihtno dogajanje, druge se bodo neviht bale celo življenje. Ključno je, da ji neprijetno situacijo poskusite čim bolj omiliti in da jo za vedenje, ko je pod velikim stresom, nikoli ne kaznujete. Ne pozabite, da je vsaka mačka bitje zase in ji bo pri lajšanju stresne situacije morda pomagalo nekaj, česar tokrat nismo omenili. Ključno je, da ne obupate.

Lena Gregorčič

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.