Mačke na povodcu

17. januarja, 2020
Shutterstock.com
Tudi pri nas lahko na sprehodih vedno pogosteje srečamo mačke, ki se varno pripete na oprsnici in povodcu sprehajajo s svojimi skrbniki.

Morda bi kaj takega ustrezalo tudi vaši mački? Zima je idealna za navajanje mačke na oprsnico in povodec, sprva v stanovanju, potem čez nekaj časa tudi na hodniku. Prvi sončni dan v bližnji prihodnosti pa morda lahko že izkoristite za sprehod po bližnji zelenici, na zgodnjo pomlad pa boste morda že nared za kakšno daljšo turo.

Taki sprehodi z mačko niso samo odlični za fizično aktivnost, temveč je spoznavanje bližnje in daljne okolice tudi priporočljiva mentalna zaposlitev.  Obstaja pa tudi znanstvenik, ki trdi, da so naši mačji prijatelji, ki se sprehajajo, bolj srečni. 

Pri tem pazite le, da imate mačko vedno varno pripeto in obvezno na oprsnici za mačke, saj lahko mačka skozi ovratnico zelo hitro izmuzne glavo. Varnost naj bo na prvem mestu.

Pa še to. Sprehod na povodcu je lahko zabaven del aktivne telovadbe, ki naj bi jo z mačko izvajali vsaj trikrat na teden.  Pri mačkah se namreč priporoča vsaj 15 minut telovadbe nekajkrat tedensko. To naj bi bilo dovolj, a pri mačkah je običajno tako, da pravila igre prilagodimo njim. Aktivnost prilagodite potrebam svoje mačke – mlajše imajo gotovo bistveno več energije od tistih, ki so že starejše.

Predvsem pa ne obupajte: tudi 5 min na dan je bolje kot nič! Če mačka na začetku ne kaže zanimanja, poskusite menjati aktivnost in tako ugotovite, kaj je tisto, kar jo vsaj za nekaj minut pritegne bolj kot ležanje na radiatorju.

Lena Gregorčič (izsek iz prispevka, ki je objavljen v aktualni številki revije Moj pes)