Mačke so prav tako zveste kot psi, pravi raziskava

22. februarja, 2020
Čeprav mačke zaradi svojega obnašanja veljajo za samosvoje, same sebi zadostne, tudi nezveste, je nedavna raziskava pokazala, da so mačke v resnici prav tako zveste kot psi.

Raziskovalci z Oregon State University so ugotovili, da so mačke – prav tako kot otroci in psi – navezane na svojega človeka, ki jih navdaja z občutkom varnosti in ki nanje deluje pomirjujoče.

”Mačke, ki se ne počutijo varno, stečejo stran, se skrivajo, njihovo obnašanje pa lahko deluje tudi malce vzvišeno,” pravi vodja raziskave, dr. Krystine Vitale. ”Dolgo je veljalo, da se vse mačke obnašajo tako, toda večina mačk ima svojega človeka za vir varnosti. Maček se v stresnih situacijah zanaša na svojega človeka, da ga bo pomiril.”

Raziskovalci so testirali razmerje 108 mačk in njihovih lastnikov. Dokazali so, da velika večina mačk v situaciji, ko nepričakovano ostanejo same, reagira enako kot psi in otroci.

Med raziskavo so 70 mačk (vsako posebej) zaprli v sobo skupaj z njihovim lastnikom. Po dveh minutah je lastnik prostor zapustil za dve minuti in se nato vrnil k svoji mački. Kar 64 % mačk se je po vrnitvi lastnika v sobo počutilo bolj sproščenih, nekaj časa po vrnitvi pa so se motale okrog lastnika in iskale njegovo pozornost.

Preostale mačke pa so se ali oprijele svojega človeka, ali pa so se mu popolnoma izogibale – eno in drugo kaže na občutek ne-varnosti. Dr. Vitale je povedala, da so mačke, ki so se počutile varno, po vrnitvi lastnika v sobo le tega pozdravile, nato pa so se počasi vrnile k tistemu, kar so počele.