Mačji svet

Mikrosporija pri mački – kakšni so znaki

Mikrosporija je glivična bolezen, ki povzroča bolezenske znake na koži in dlaki tako mačk in psov, kot ljudi.

Poseben pomen ima mikrosporija zato, ker se lahko prenaša tudi na ljudi. Zato je za vsakega skrbnika mačk pomembno, da pozna znake, poti prenosa okužbe in tudi način zdravljenja mikrosporije.

Prenašanje okužbe

Mikrosporija se najpogosteje prenaša z neposrednim stikom živali s sporami glivic. Spore najdemo na okuženi živali, na okuženi opremi za nego ali krtačah, velika koncentracija spor pa je lahko v okolju, kjer se zbira večje število živali, spore pa se nahajajo tudi v okolju, kjer se okužene živali gibajo.

Znaki okužbe

Na srečo ima večina zdravih odraslih mačk že nekaj naravne odpornosti proti tem glivicam in pri teh ni opaziti znakov bolezni. Zato pa se znaki okužbe najpogosteje pojavijo pri mladih mačkah, mlajših od enega leta. Na bolezen so še zlasti občutljive mačke z oslabljenim imunskim sistemom, bodisi zaradi določenih bolezni, bodisi zaradi delovanja nekaterih zdravil.

Mačke z izraženo mikrosporijo imajo lahko spremembe na koži, katerih videz je odvisen od tega, kje se pojavljajo in koliko časa so že tam. Klasična in najpogostejša sprememba na koži je okroglo mesto brez dlake. Kožne spremembe so pogosto v sredini luskaste in krastaste. Značilno je, da se lahko te spremembe večajo. V začetku so videti kot majhni madeži, ki se postopoma večajo. Na spremenjenih delih kože lahko pride do vnetja.

Spremembe na koži se najpogosteje pojavljajo na glavi, uhljih, repu, tudi v krempeljcih, sluhovodu ali na obrazu in nosnem delu (tukaj spremembe bolj spominjajo na avtoimuno bolezen, običajno na tem obraznem delu ne gre za značilne okrogle spremembe).

Če obstaja sum na mikrosporijo, moramo mačko odpeljati k veterinarju, ki mikrosporijo potrjuje na več načinov ter določi zdravljenje okužbe.

Mikrosporija in ljudje

Mikrosporija ima poseben pomen zato, ker se lahko prenese na ljudi. Še posebej so zanjo dovzetni ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Ljudje, ki skrbijo za okužene živali morajo pri ukvarjanju z živalmi uporabljati rokavice in si po opravku skrbno umiti roke.

Pri ljudeh se kožne spremembe pojavijo ponavadi na predelih, ki so bili v stiku s prenašalci mikrosporije – na rokah, obrazu, vratu, tudi lasišču. Spremembe pri ljudeh so običajno v obliki omejenih, pordelih mest, na katerih se lahko koža drobno lušči. Če opazimo take spremembe, se moramo takoj posvetovati z zdravnikom.