Mačji svet

Miritveni signali pri mačkah

Miritveni signali niso nič drugega kot obrambni mehanizem pred stresno situacijo, teh pa je lahko v mačjem življenju mnogo.

Podobno kot ljudje imajo tudi mačke različno toleranco do dogodkov in situacij, ki jim predstavljajo stres; medtem, ko se nekatere izredno veselijo obiskov in bi vsakemu zlezle v naročje, bodo druge prihajale k sebi še ure potem, ko bo obisk zapustil stanovanje. V tem primeru seveda ni rešitev to, da do nadaljnjega odpoveste vse obiske, ampak da se pri vaši mački naučite prepoznati miritvene signale, saj boste tako lažje prepoznali stresorje, torej okoliščine, ki jim povzročajo stres. Potem pa ji v dani situaciji omogočite, da se umakne nekam, kjer se bo počutila varno. Varna točka za mačke je običajno nekje na višini, kjer ima nadzor nad dogajanjem, ali v brlogu, kjer se počuti, da je nihče ne vidi. Seveda pa se morate najprej naučiti prepoznati miritvene signale.

Kateri so najpogostejši miritveni signali pri mačkah?

Zlahka jih spregledamo, saj niso vedno v obliki brezglavega beganja in skrivanja. Miritveni signal pri mački je lahko že hitro mežikanje, pa tudi zehanje, pretegovanje in pretirano lizanje, pri katerem sprva pomislimo, da gre za umivanje. Res je, da so mačke izjemno čiste živali, vendar pri njih lizanje ni povezano samo z osebno čistočo; nega ima pri njih tudi pomiritveni učinek, ki izhaja še iz legla. V skrajnih situacijah lahko pride do obsesivnega lizanja, zaradi katerega si mačka lahko na določenih mestih dlako popolnoma izpuli. Tako nastanejo pasaže brez dlake in marsikateri skrbnik se že ustraši, da gre za alergijo. V resnici pa je lahko glavni vzrok za odpadanje dlake stres oz. način, s katerim se mačka z njim spopada.

Pogosti miritveni signali pri mačkah:

  • mežikanje,
  • zehanje,
  • pretegovanje,
  • vokalizacija,
  • pretirano lizanje in umivanje,
  • razširjene zenice,
  • skrivanje.

Lena Gregorčič