Mačji svet

Nasveti za mirne in varne praznike z mačko, ki se boji ognjemetov

Praznični čas z ognjemeti in petardami tudi pri mačkah vzbuja strah in tesnobo kot pri psih.

Prestrašena mačka bo verjetneje pobegnila od doma in se izgubila, kar poveča možnosti za poškodbe zaradi avtomobilov, plenilcev ali bolezni.

Pirotehnika: Živali zaradi nekaj sekund veselja doživljajo hud stres

Kako se torej pripraviti na čas prazničnih ognjemetov:

·         Poskrbite, da bo vaša mačka mikročipirana in da mikročip vsebuje vaše aktualne podatke.

·         Tudi če je vaša mačka običajno na prostem, jo pripeljite v svoj dom, preden se začne ognjemet, da je le ta ne poškoduje ali tako prestraši, da pobegne.

·         Uredite skrivališče, kamor se bo lahko mačka zatekla in skrila. To je lahko preprosta kartonasta škatla ali košara za perilo, čez katero položite odejo in jo položite v kot stanovanja.

·         Zaprite vsa nevarna skrivališča, ki so lahko premajhna, da bi se mačka sploh lahko obrnila in prišla ven.

·         Ne zapirajte svoje mačke v majhen prostor ali sobo, saj sovražijo, da so zaprte, in bivanje v majhnih prostorih lahko eksponentno poveča njihovo tesnobo in strah. Dovolite jim dostop do nekaj varnih sob v hiši, da se lahko premikajo in po potrebi izberejo eno ali več skrivališč.

·         Dajte svoji mački pomirjujoče priboljške/dodatke, a se predtem o tovrstnih izdelkih posvetujte z veterinarjem.

·         Uporabite feromonski difuzor, ki razpršuje sintetično feromonsko meglico na mesto, kjer se mačka rada skriva, nudi občutek varnosti, zagotavlja stabilnost in jo pomirja.

·         Poskusite lahko tudi z aromaterapijo, saj sivka in mačja meta delujeta sproščujoče na mačko in podaljšujeta njen spanec.

·         Na računalniku ali televiziji ji predvajajte posnetek ognjemeta zelo po tiho (tako da ga vaša človeška ušesa komaj slišijo) in med predvajanjem ognjemeta ji privoščite najljubšo poslastico. Ko se vaša mačka počuti udobno s to stopnjo glasnosti, jo sčasoma zvišajte in poskrbite, da bo okusna hrana za nagrado na dosegu njenega smrčka.

Za mačke ni nevaren le hrup

Poleg hrupa je lahko ognjemet fizično nevaren za vašo mačko, če jo zadene raketa, ji lahko povzroči hude opekline, pa tudi travme. Nevarni so tudi ostanki ognjemeta, ki so strupeni. Če vidite mačko, da jih poje (ali si jih umije s tačk), jo takoj odpeljite k veterinarju.

 

Vir: PETMD

error: Kopiranje teksta ni mogoče.