Navajanje mačke na novo okolje

5. oktobra, 2020
Selitev ni enostavna, če pa si dom delimo z živalmi, še toliko manj. Predvsem mačke so precej navezane na dom in novo okolje zanje predstavlja stres.

Mačke so teritorialne živali in nerade zapuščajo svoj dom. Zaradi tega jih moramo na selitev navajati postopoma, najbolje je, da začnemo s pripravami že pred selitvijo.

Mačko navadimo na transportni boks. To najlažje naredimo tako, da ga pustimo odprtega, mačka pa naj ima prost vstop vanj in iz njega. Posodico s hrano umaknimo od tam, kjer jo je mačka do sedaj imela in jo hranimo zgolj v transportnem boksu. Skušajmo se z mačko poigrati v njem in ji nastaviti kakšno igračko ali celo mačjo meto, ki na mačke deluje pomirjujoče.

Od mačke je odvisno, kako bo prenesla selitev, mačke se razlikujejo. Nekatere se hitro privadijo, druge potrebujejo svoj čas. Pomembno vlogo igra tudi starost in navezanost na oskrbnika.

Ko je selitev tu, si lahko pomagamo z raznimi naravnimi preparati, kot so feromoni ali igračka z dodatkom mačje mete. Lahko si pomagamo tudi z eteričnimi olji badrijana in sivke.

Mački nov dom skušajmo urediti tako, da bo čim bolj podoben njenemu prejšnjemu prebivališču. Morda je za začetek še najbolje, da ji izberemo najbolj miren kotiček v hiši, ter tam postavimo mačje drevo, igračke, pesek. Z mačko se prve dni skušajmo čimveč igrati, jo zamotiti in jo pogosto crkljajmo. Ko se bo navadila na en prostor in se bo počutila domače, ji lahko predstavimo še preostali del njenega novega prebivališča.

Če je bila mačka zunanja, bi bilo prav, da se prve dni izogibamo spuščanju mačke ven brez nadzora, saj lahko odide iskat svoj »izgubljeni« dom. Če je le možnost, jo imejmo prve tedne v hiši in se z njo več ukvarjajmo. Prednost je, če je mačka vajena na oprsnico, potem ji lahko nataknemo dolgo vrvico in jo imamo pod nadzorom.

V primeru, da postane situacija neznosna in mačka ves čas mijavka in praska po vratih, ker želi ven, pa bo morda rešitev v tem, da ji naredimo t.i. mačjak. Lahko eksperimentiramo z raznimi žicami, ograjami, lesom in mački naredimo pravi pustolovski park. Ker bi bil ograjen, ne bi bilo nevarnosti, da se mačka izgubi, da jo povozi avta, zastrupi ali da jo poškoduje sosed ali kakšna žival.

Anja Kosi