Notranje mačke in kako jim popestriti okolje

6. marca, 2020
Ko pogovor nanese na izključno notranje mačke, obstaja več razlogov za kot proti. Notranje mačke načeloma živijo dlje in bolj varno, saj niso izpostavljene nevarnim zunanjim dejavnikom,…

… kot so cesta, avtomobili, druge živali in seveda različne bolezni. Po idealnem scenariju bi notranje mačke živele notranje življenje, po možnosti z nadzorovanimi izpusti. A ta idealni scenarij ni vedno možen, sploh če živite v bloku.

Dejstvo pa je tudi, da vse mačke niso srečne s tako ureditvijo življenja, saj so nekatere med njimi še vedno zelo prvinske. Nezadovoljstvo in nezmožnost izživetja nagonov pa lahko vodi v različne frustracije: uriniranje po stanovanju, mijavkanje ob vseh mogočih urah, praskanje in uničevanje pohištva, splošni stres in še bi lahko naštevali …

Zato je ena izmed pravih rešitev prav gotovo ta, da ji notranje okolje, torej bivalni prostor, ki si ga delite, popestrite tako, da bo lahko izživela svoje nagone tako, kot bi to počela v naravi. Triki so zelo preprosti in ne zahtevajo prav veliko angažmaja z vaše strani, učinek pa je lahko za vašo mačko zlata vreden!

Praskalnik je osnova

Mačke ne praskajo samo zato, da si krajšajo kremplje, ampak tudi zato, ker s tem označujejo svoje ozemlje, sproščajo napetost in si pretegujejo hrbtenico. Mačke, ki živijo zunaj, si kremplje nabrusijo mimogrede (s plezanjem po drevesih, na deblih itd.), notranjim mačkam pa morate zagotoviti ustrezno alternativo, sicer bo davek nosil vaš kavč. Praskalnik je zato osnova in v trgovinah za male živali najdete res pester nabor najrazličnejših modelov. Omejitev je zato samo prostor v stanovanju in seveda vaše finančne zmožnosti. Praskalnik naj bo visok vsaj toliko, da si lahko mačka raztegne hrbtenico, če zraven vključuje dupline in ležišča, pa je samo še en velik plus. Če vaša mačka ne mara praskalnika, si možne razloge, za kaj je tako, lahko preberete tukaj.

Velike in majhne škatle

Običajno je tako, da, ko mački kupimo super igračo, je princesa najbolj navdušena nad embalažo, v kateri je bila igrača. Zato naslednjič svojo mačko presenetite kar s škatlo iz kartona, ki jo lahko nato gospodična uporabi kot ležišče, če pa jo obrnete narobe in vanjo izrežete odprtino, tudi kot zatočišče. Taka zatočišča bodo cenile predvsem tiste mačke, ki so po naravi bolj plahe in manj samozavestne in se pred obiski raje odmaknejo kam, kjer imajo svoj mir. Da bo stvar bolj zabavna, lahko mački ponudite različne škatle iz kartona različnih velikosti. Prav gotovo bo na koncu tako, da bo najmanjša tudi najbolj zanimiva!

Ležišče na višini

Mačke obožujejo višino! Obstaja več teorij okoli tega, a najverjetneje se na višini počutijo dobro, ker jim omogoča nadzor – pregled nad njenim rajonom, ki je v tem primeru vaše stanovanje, in seveda občutek varnosti. Prav zaradi tega nekatere mačke naravnost obožujejo praskalnike do stropa, a, če te možnosti nimate, lahko kompenzirate z ležišči, ki se na enostaven način pritrdijo na steno. Če menite, da bi se vaša mačka zunaj zapodila na najvišjo vejo, ji v stanovanju omogočite ležišče na višini, morda tudi kakšne zanimive mačje poličke. Pri mačkah je na splošno ključnega pomena to, da ne razmišljamo samo horizontalno, ampak tudi vertikalno.

Interaktivne igrače

Interaktivne igrače spodbujajo razmišljanje in lahko vašo mačko zaposlijo za dlje časa, odvisno seveda od tega, za kakšen način interakcije gre. Če je vaša mačka stalno na preži in obožuje hrano, jo lahko zaposlite z igračami, v katerih je skrita hrana. Mačke, ki rade lovijo, se bodo gotovo zabavale z igračami, ki so recimo daljinsko vodene in jih ne bodo ujele zlahka, seveda pa lahko najdete tudi kakšno drugo različico, ki bo pisana na dlako vaše mačje princese. Ključno je, da taka mačja igra krepi in spodbuja njene miselne procese. Interaktivne igrače lahko kupite v trgovinah za male živali ali pa jih izdelate sami; na spletu boste na to temo našli ogromno idej!

In to seveda ni vse!

Ne pozabite še na igrače z mačjo meto in z baldrijanom, pa na številne šumeče igračke, ki jih lahko brez večjega napora naredite sami. O tem, da je zelenje mnogo več kot samo mačka trava, pa smo že pisali tukaj.

Važno je, da se bo vaša mačka z njimi zabavala in tako pregnala dolgčas!

Lena Gregorčič