Pes in mačka – prijatelja ali sovražnika?

8. decembra, 2021
Ena mačka ni nobena, če ji družbo v gospodinjstvu dela še pes, je slika za marsikoga tako rekoč popolna. No, vsaj običajno je tako, ni pa to nujno zlato pravilo.

Lahko boste deležni prizorov skupnega spanja v košari, lahko se pa tudi zgodi, da boste morali paziti, da bodo stiki omejeni. Gotovo je najbolj optimalno, če bosta skupaj živela od samega začetka, mlajša, kot bosta, lažje se bosta navadila drug na drugega. A tudi kasnejše sobivanje ni nemogoče, samo potrebovali boste – vi in oni – nekaj več potrpljenja in taktičnih pristopov.

Včasih bosta najboljša prijatelja, drugič bosta drug drugemu nagajala. Ko bo eden želel spati, ga bo drug budil in prav gotovo se bosta kdaj prepirala, kdo bo spal na skupnem najljubšem prostoru. Lahko se bo zgodilo, da bo mačka psa negovala – umivala, kar je znak popolnega sprejetja in odraz najboljšega odnosa. A včasih se lahko tudi zgodi, da se navkljub vsemu trudu, previdnosti in dolgemu uvajalnemu obdobju ne bosta nikakor ujela ali pa bosta živela skupaj na način, da bosta drug drugega zgolj tolerirala.

Na vse stvari ne morete vplivati in vseh situacij ne morete predvideti, a pri razširitvi gospodinjstva lahko upoštevate vsaj osnove: staro in mlado gre redko skupaj; starejši in umirjeni mačji dami bo pasji mladič verjetno paral živce, zato je bolj smiselno, če se za družbo odločite za starejšega in bolj umirjenega psa. Po drugi strani pa je tudi tako, da če je vaša mačka živahna in energična, bo težko sobivala z umirjenim psom, saj ga bo neprestano izzivala k igri. Če je vaša mačka izredno preplašena ali pa ima s psi slabo izkušnjo iz preteklosti, je lahko sobivanje bistveno težje ali celo nemogoče. Podobno seveda velja pri psih: tak, ki že v osnovi rad preganja mačke, bo zelo težko živel v gospodinjstvu, kjer bo za sostanovalko imel mačko.

Navkljub vsej prijaznosti in dostopnosti pa se morate zavedati, da mačke izrazito ljubijo rutino in jim stres lahko predstavlja že najmanjša sprememba, npr. menjava posipa v njenem stranišču, kaj šele ugotovitev, da si bo zdaj gospodinjstvo delila še z novim družinskim članom, ki je lahko mimogrede tudi drugi maček, ne samo pes.

In ko se odločite, da boste v svoj dom pripeljali psa, svoji mački zagotovite varen brlog, od koder bo lahko opazovala novega kosmatega prijatelja in imela nadzor nad celotno situacijo. Ne združujte ju na silo, ampak obema dajte dovolj časa, da pristopita drug do drugega, ko bosta na to pripravljena. Na začetku ju iz varnostnih razlogov tudi ne puščajte sama in brez nadzora, saj sta oba kosmata za ušesi. Mačko lahko v obdobju prilagajanja še dodatno razvajate z igračami iz mačje mete ali na osnovi baldrijanove korenine, posežete lahko tudi po mačjih feromonih, ki bodo ustvarila bolj prijetno in sproščeno vzdušje.

In ko boste nekaj časa živeli skupaj, boste lahko ugotovili, kaj zares pomeni fraza, da sta kot pes in mačka.

Lena Gregorčič