Mačji svet

Pogoste zdravstvene težave mačk, ki jih je dobro poznati

Pogoste zdravstvene težave mačk so tiste, ki jih veterinarji najpogosteje diagnosticirajo in zdravijo.

Najpogostejše bolezni, motnje in druge zdravstvene težave mačk so mačji virusi, zajedavci, prebavne težave in posledice debelosti.

Mačji virusi

Preprečevanje virusnih bolezni je ključnega pomena in ga je mogoče večinoma rešiti s kombiniranimi cepivi, ki jih prejmejo mačji mladiči. Koristna so tudi občasna poživitvena cepljenja. Pogosti mačji virusi so:

·         Mačja levkoza je kronična bolezen, ki jo povzroča virus FeLV, ki se prenaša z mačke na mačko z ugrizi, praskami ter preko telesnih tekočin. Mačja levkoza oslabi in ogrozi delovanje imunskega sistema, zaradi česar so mačke dovzetne za številne druge bolezni.

·         Virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV) se prav tako prenaša prek stika z drugimi okuženimi mačkami ali njihovo slino, običajno med mačjimi boji in ugrizi. Pri mačkah obstaja toliko različnih sevov virusa FIV, da razvoj cepiva še vedno poteka.

·         Mačji infekcijski peritonitis (FIP) se lahko prenaša na različne načine, vključno s stikom s telesnimi tekočinami in blatom, vendar je najbolj nevaren za mačje mladiče in mačke s šibkim imunskim sistemom.

·         Mačja kuga je izjemno pogosta mačja virusna okužba, ki pa jo je na srečo najlažje preprečiti s cepljenjem. Mačka se z virusom lahko okuži v stiku z različnimi živalmi in njihovimi izločki.

Mačje zdravje: virusi, nevarni vašim mačkam

Težave z zajedavci

Zdravljenje in preprečevanje zunanjih zajedavcev, kot so bolhe in klopi, lahko veliko prispeva k ohranjanju splošnega zdravja mačke. To je zato, ker ti parazitski škodljivci niso samo sami po sebi moteči, ampak služijo tudi kot sekundarni gostitelji virusnih povzročiteljev bolezni. Njihovo prisotnost lahko zaznamo, če se mačka neusmiljeno praska. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno higieno in nego mačk. Potrebno je redno čiščenje posod za hrano in vodo ter čiščenje in pranje postelje. Preprosti ukrepi, ki lahko preprečijo bakterijske, glivične in druge mikrobne nadloge.

Poleg tega bolhe in klopi služijo tudi kot vmesni gostitelji za vrsto bolj zahrbtnih parazitskih organizmov, kot so:

·         Trakulja je v tankem črevesju mačke pogosta gostja, še posebej, če ima mačka bolhe in jih je tudi zaužila, ali je zaužila žival z bolhami. Trakulje morda ne bodo povzročile nobenih opaznih simptomov, razen če ni večje okužbe.

·         Okrogle gliste prav tako prebivajo v črevesju mačk, a se ne pritrdijo. Povzročijo lahko resne težave, predvsem pri zelo mladih ali šibkejših starejših mačkah. Najbolj jasen znak okužbe z okroglimi glistami je napihnjenost ali otekel trebuh.

Bolezni sečil

Najpogostejše težave z uriniranjem pri mačkah so:

·         Bolezen spodnjega urinarnega trakta pri mačkah – splošen izraz, ki zajema niz težav, ki prizadenejo mačke, zlasti mačje samce, ko se starajo. Tipični simptomi vključujejo težave pri uriniranju ali krvav urin. Najboljša načina za preprečevanje teh bolezni sta zdrava prehrana in redna vadba. Debelost pri mačkah je verjetno najpogostejša od vseh mačjih zdravstvenih težav, disfunkcija urinarnega trakta pa je le ena od dolgoročnih posledic prekomerne teže mačke.

 

 

Vir: Catster