Mačji svet

Pozor, dišave za dom so lahko zelo nevarne za mačke (in pse?)

Zadnje tri tedne so bili nočna mora, začenja zgodbo lastnica mačke iz ZDA, ki je že mislila, da se bo od nje morala posloviti.

Najprej je opazila, da ji teče iz desne nosnice. Veliko je kihala. Peljali so jo k veterinarju, kjer so ji za sum na okužbo dihal predpisali antibiotike. Po enem tednu, ko bi morala biti bolje, pa je bilo le še slabše. Še bolj se ji je cedilo iz smrčka, celo krvav izcedek, apetit pa je upadal.

Veterinar je predpisal še en antibiotik in nekaj za krepitev imunskega sistema – prehransko dopolnilo.

Nekaj dni potem je mačka nehala jesti, nehala piti, ni več hodila na wc in se je izolirala v skrit kotiček. Vsi skrbniki mačk vemo, kaj to pomeni.

“Nič ni pomagalo. V tej točki je umirala in to sem vedela. Ves dan sem jokala in razmišljala, kaj je zdaj drugače kot prej dvema tednoma. In takrat me je prešinilo. Pred slabim mesecem sva z možem naletela na res odlično dišečo dišavo, ki jo vključiš v elektriko … ”

Takoj jo je izklopila, odprla okna in vključila ventilatorje. Še isti večer je mačka prišla iz skrivališča, naslednje jutro pa je že mijavkala za hrano. V nekaj dneh je bila kot nova!

Po raziskovanju sta tudi lastnika spoznala, da so nekatere od snovi v dišavah za dom strupene za živali, posebej močne reakcije lahko doživijo mačke.

Posebej nevarne so večje, neprekinjene doze, v zaprtem prostoru, na višini mačjega smrčka.

Do nas so prišle tudi zgodbe o reakcijah mačk na:

  • naravne dišave (eterična olja)
  • sveče proti komarjem
  • dišeče svečke.

Reakcije (kihanje, kašljanje, zaspanost, brezvoljnost in manjko apetita) so prenehale ob prekinitvi uporabe in zračenju.

Tudi glede psov je bolje biti previden – vsekakor pa za vse, tudi za ljudi, velja, da je treba prostore dobro zračiti.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.