Praskalniki za mačke: na kaj paziti pri nakupu?

27. oktobra, 2020
Praskalniki za mačke so obvezen del mačjega pohištva, sploh če imamo izključno notranjo mačko. Na kaj paziti pri nakupu?

Nekatere mačke kupljenega praskalnika nočejo uporabljati in lastnik se v tistem trenutku sprašuje, kaj je vednar narobe. Včasih se je treba tudi uvajanja mačke na praskalnik lotiti taktično, predvsem pa morate izbrati praskalnik, ki bo ustrezal potrebam in željam vaše mačke.

Praskalnik je obvezen del mačjega pohištva

To drži zlasti, če je vaša mačka izključno notranja. Zunanje mačke in mačke, ki živijo varno kombinacijo notranje-zunanjega življenja, dobršen del praskanja opravijo tam, kjer jim ga je namenila narava – po drevesih, deblih, štorih. Notranje mačke te možnosti nimajo, zato si izberejo podlago za praskanje, ki jim najbolj ustreza: preproge, kavč, postelja, tabureji, stoli in dodatki iz umetnega usnja ter druge tekstilne površine, ki prijetno delujejo na njene krempeljčke.

Če pustimo ob strani uničevanje pohištva, je praskanje popolnoma naravno vedenje mačke, ki ga ne smemo kaznovati. Mačka s praskanjem ne skrbi samo za brušenje krempljev, temveč tudi označuje svoj teritorij, sprošča stres ter med drugim preteguje hrbtenico in vratne mišice. Kako torej poskrbeti, da bo to počela na praskalniku?

Horizontalno ali vertikalno?

V trgovinah za živali imamo načeloma na voljo dve vrsti praskalnikov: horizontalne in vertikalne. Horizontalni praskalniki so bolj podloge za praskanje, ki ne grejo v višino, vertikalni praskalniki pa so »klasični« praskalniki.

Podloge za praskanje so navadno narejene iz sisala ali kartona in niso nič več kot to – zgolj in samo podlaga za praskanje. S tem seveda ni nič narobe, nekaterim mačkam bo taka praskalna površina ustrezala, medtem ko druge potrebujejo še višino. Podloge so krasna rešitev za vse mačke, ki si kremplje rade brusijo na preprogah in jih življenje na višini ne mika preveč, morda tudi zaradi tega, ker zaradi prevelike telesne teže ne zmorejo več gibkih skokov. Vertikalni praskalniki pa so odlični za vse, ki bi poleg praskanja rade tudi plezale in se skrivale visoko pod stropom.

Mačja drevesa – praskalniki, ki gredo v višino (in tudi širino)

Načeloma jih delimo na nizke (do 40 ali 60 cm višine), srednje (do 150 ali 180 cm višine) in visoke (+180 cm oz. take, ki segajo do stropa). Najbolj »prestižni« ne gredo samo v višino, ampak s številnimi predori, duplinami in drugimi povezovalnimi elementi tudi v širino. Omejitev pri izbiri je tako samo velikost prostora, debelina vaše denarnice in seveda, posebne želje vaše mačke.

Zakaj? Velike mačke se bodo na majhnem (nizkem) praskalniku težko v celoti pretegnile – kot zapisano, praskanje je povezano tudi s pretegovanjem hrbtenice. Mačke, ki so bolj plašne ali so bolj pod stresom, bodo gotovo bolj uživale na praskalnikih, ki jim bodo s kakšno duplino omogočili prostor za skrivanje in odmik na višino, od koder bodo opazovale okolico na varnem. Hiperaktivne mačke potrebujejo praskalnik, ki jim je v večji izziv in omogoča različne vragolije. Večji praskalniki so prav tako primerna izbira za gospodinjstva z več mačkami (če se razumejo med sabo – ne pozabite, praskanje je povezano tudi z označevanjem teritorija), v nasprotnem primeru je verjetno bolj pametno, da se odločite za ločene izdelke.

Ne pozabite na primerno uvajanje

Nakup praskalnika še ni zagotovilo, da ga bo mačka tudi uporabljala. Ko boste domov privlekli praskalnik, dajte mački možnost, da ga najprej spozna (prevoha praskalnik, embalažo …) od daleč. Prva pomoč pri uvajanju je, da mačjo tačko »pogrebete« po steblih iz sisala ali pa jo na praskalnik spravite prek igre in s pomočjo njene najljubše igračke. Dober trik, ki vam je lahko v pomoč, je tudi mačja meta ali baldrijanova korenina, če seveda mačka v stiku z eno ali drugo doživlja ekstazo. V tem primeru praskalnik poškropite z mačjo meto ali baldrijanom (uporabite ju lahko tudi v posušeni obliki, igračkah … kar imate pri roki) ter jo tako poskusite povezati z novo pridobitvijo.

Ne glede možnost, ki jo boste izbrali, bo prav gotovo potrebnih nekaj ponovitev. A če boste pri tem uspešni, ste mački zagotovili idealen prostor za sproščanje in tudi vaš kavč bo ostal cel.

Še o dveh možnih razlogih, zakaj mačka je mara praskalnika, si lahko prebere tukaj. 

Lena Gregorčič