Vse pomembne informacije o negi mačjih krempljev

18. julija, 2022

Imate doma mačko in se sprašujete, kako negovati mačje kremplje. V nadaljevanju dobite odgovore na vsa najpogostejša vprašanja.

Ali mačke potrebujejo redno striženje krempljev?

Odvisno od mačke in njenega življenjskega sloga. Mačke, ki preživljajo čas na prostem, si pogosto obrabijo kremplje zaradi plezanja po drevesih in drugih dejavnostih.

Hišne mačke pa ne potrebujejo dolgih krempljev in so pogosto manj aktivne. Medtem ko so nekatere mačke zadovoljne s tem, da imajo nohte obrabljene zaradi praskanja po praskalniku, bodo druge mačke morda želele ostriti kremplje na vašem pohištvu, preprogi ali drugih predmetih. Redno striženje krempljev vaši domači mački (vsaka dva do štiri tedne) lahko pomaga zmanjšati škodo v vašem domu. Starejše mačke morda potrebujejo pomoč pri striženju krempljev, ker so običajno manj aktivne in morda manj nagnjene k uporabi praskalnika. Pri teh mačkah striženje krempljev ne ščiti le vašega pohištva in doma, ampak tudi pomaga preprečiti, da bi se mačji kremplji zakrivili in zarasli v blazinice tačk, kar povzroči okužbo.

Kakšne ščipalke za kremplje uporabljati?

Ščipalke za kremplje hišnih ljubljenčkov so na voljo v več različicah. Najbolje je preizkusiti več različnih in potem uporabljajte tiste, ki vam bodo najbolj ustrezale.

Kako se lotiti striženja krempljev?

Vaša mačka bo z veseljem ležala v vašem naročju ali mačji postelji, če imate pomočnika, ki jo boža, medtem ko ji strižete kremplje. Če to ni izvedljivo, boste potrebovali pomočnika, ki jo bo držal namesto vas. Mačko lahko tudi postavite na dvignjeno površino, na primer na pult ali na pralni stroj. Nekatere mačke se počutijo bolj udobno, če so zavite v puhasto odejo. Če nikakor ne morete postriči krempljev, se obrnite na veterinarja za pomoč pri striženju krempljev vaše mačke ali naj vam samo pokaže, kako to varno in brez težav naredite.

Kako varno pristriči kremplje mački?

Najprej vzemite mačjo taco v svojo nedominantno roko in pritisnite srednjo blazinico tace med palcem in kazalcem. To bo vaši mački podaljšalo kremplje in jih boste lažje pristrigli. Nato postavite ščipalko na krempelj – na mestu, kjer se krempelj ukrivi navzdol in ga pristrižete. Rezila ščipalk postavite tako, da pritiskate od zgoraj navzdol in ne od ene strani do druge, da zmanjšate cepljenje kremplja. Po striženju natančno preglejte krempelj in po potrebi ponovite. Bolje je, da naredite več majhnih rezov, pri čemer krempelj vsakič postopoma krajšate, kot pa da pri prvem poskusu po nesreči odrežete preveč.

Kaj storiti, če krempelj preveč prikrajšate in le ta zakrvavi?

Najbolje, da pokličete veterinarja.

Kako narediti, da bo striženje krempljev za mačko, kar se le da prijetno?

Z nekaj treninga se lahko vaša mačka nauči tolerirati ali celo uživati ​​v striženju krempljev. Vaš cilj naj bo, da bo ta postopek za vašo mačko čim bolj prijeten. Po končanem striženju krempljev na vsaki taci ji privoščite majhen priboljšek. To bo zagotovo pomagalo vaši mački razviti pozitivno povezavo s striženjem krempljev.

 

Vir: VCA Animal Hospital