Zakaj mačji kožušček ni več sijoč?

24. junija, 2020
Mnogo je razlogov, da mačji kožušček izgubi svoj lesk ali pa da je njena koža postala suha in prhljajasta. Najpogostejši vzroki za to pa so:
Neprimerna prehrana:

Mačka potrebuje uravnoteženo in pravilno prehrano s pravo mero beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Pomanjkanje vitaminov in mineralov se hitro pokaže na kožuščku.

Prekomerna teža:

Veliko mačk se spopada s prekomerno težo. Mačka velikokrat postane tako okrogla, da z jezičkom ne doseže več določenih mest in posledično kožuh ostaja neurejen.

Starost:

Če ima skrbnik na prva dva omenjena dejavnika še kako velik vpliv, pa žal na starost ne moremo vplivati. Mačke so z leti manj prožne, pogosto jih pestijo težave z vnetimi sklepi. Zato ker se ne morejo več upogibati kot nekoč, tudi nega kožuščka ni več taka, kot bi morala biti.

Prepogosto kopanje:

Velikokrat skrbniki mačko zelo pogosto kopajo, da bi bila bolj čista in sijoča, pa v resnici dosežejo ravno obratno. Koža zaradi tega namreč postane bolj občutljiva za različne bolezni.

Poleg opisanih, na slabšo kakovost dlake vplivajo še nekatere bolezni, kot so sladkorna bolezen, zajedavci, okužbe kože, alergije, avtoimune bolezni, suh zrak … Če je kožušček res očitno manj sijoč kot nekdaj, ne bo odveč pregled pri veterinarju.