Zakaj mačke obožujejo škatle iz kartona?

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste kupili igračko za mačko, njej pa je bila bolj kot igrača zanimiva embalaža?

Ali pa ste si kupili nove čevlje, vaša mačka pa se je brez težav spravila v (premajhno) škatlo in tam oddremala popoldanski spanec? Z mačjega vidika obstaja zelo logična povezava med škatlami iz kartona in mačjim počutjem.

Občutek varnosti

Občutek varnosti je prav gotovo na prvem mestu med razlogi, zakaj se mačka dobro počuti v škatli. Škatla ji predstavlja neke vrste brlog, v katerem je zaščitena z vseh strani in ji hkrati nudi pregled nad teritorijem in dogajanjem okoli nje. In kjer se počutiš varno, z lahkoto zaspiš, mar ne?

Prav zaradi občutka varnosti, ki ga nudijo, so škatle še posebej pomemben in predvsem poceni pripomoček za vse tiste mačke, ki so nenehno pod stresom, se soočajo z ločitvenimi tesnobami ali pa so prestrašene iz neznanih razlogov (ne poznate njihove zgodovine). Ena taka škatla v prostoru lahko naredi veliko spremembo v počutju mačke; vanjo se lahko zateče, ko se počuti ogrožena, na primer, ko dobite obiske.

Lovišča skrivališča

Ste kdaj zaznali, kako se iz škatle vidi samo dvoje svetlikajočih oči, ki čakajo na primeren trenutek, da se izstrelijo in ulovijo pernato igračko?

Mačka kot plenilka potrebuje varen prostor, iz katerega lahko opazuje plen in ga v pravem trenutku preseneti – upleni. Škatla kot zaprt prostor, v katerega se lahko skrije, ponuja naši udomačeni lovki vse lastnosti, ki jih potrebuje za uspešen lov, pa čeprav ji plen predstavlja plišasta miška ali žogica. Škatla je tako na videz nezanimiv pripomoček, ki lahko pomaga krepiti naravne nagone naših mačjih princes in princev.

Vonjave, ah te vonjave

Škatle, ki vam jih dostavi pošta ali jih prinesete iz trgovine, imajo za sabo prav gotovo zanimivo zgodovino, polno vonjav, ki jih občutljiv mačji srček z veseljem raziskuje. Škatlo obrnite narobe, vanjo skrite igračko, ki jo mačka obožuje in tako hkrati poskrbite za obogatitev okolja in mentalno stimulacijo.

Idealne za praskanje

Karton kar kliče po praskanju! Krempeljčki se fino zataknejo vanj, ob tem pa sprožajo še zanimive zvoke. Praskanje ima poleg krajšanja krempljev seveda še kopico drugih učinkov, med katere spadata tudi sproščanje in raztezanje hrbtenice.

Ali, če povemo drugače – ljubezen do kartonastih škatel ni naključna, zato poskrbite, da bo vaša mačka imela vedno vsaj kakšno na voljo.

Lena Gregorčič