Zasadimo zeliščni vrt za notranjo mačko

30. marca, 2020
Narava se je počasi začela prebujati in delček tega lahko v notranjih prostorih pričarate tudi vašim mačjim prijateljicam in jim v prihajajoči sezoni postrežete še s čim drugim kot samo z mačjo travo. Kaj pa zeliščni vrt?

Verjemite, da bodo navdušene nad idejo, da bodo imele svoj zeliščni vrt, sploh če boste ob tem upoštevali tudi kakšno njihovo željo.

Vzgoja zeliščnega vrta za mačke je enostavna in od vas ne terja posebnih vrtnarskih spretnosti. Prav tako ne potrebujete dejanskega vrta. Dovolj bo že majhen balkon, ki pa naj bo seveda primerno zaščiten, da ga lahko mačka varno uporablja.

Zakaj zeliščni vrt?

Notranje mačke imajo v primerjavi z zunanjimi zelo omejen stik z zunanjim svetom, kar ima seveda tudi kar nekaj prednosti: niso izpostavljene cesti, avtomobilom, drugim živalim in ne nazadnje tudi same ne morejo pleniti drugih živali. So pa zaradi tega prikrajšane za kar nekaj izkušenj, ki jih ponuja zunanje življenje: valjanje po travi, ki na živali deluje pomirjujoče, in smukanje ob grmičkih in zeliščih, ki si jih lahko same izberejo glede na svoje trenutne potrebe. O tem nas tudi uči zoofarmakognozija, ena izmed komplementarnih metod zdravljenja živali. Zoofarmakognozija ne pomeni nič drugega kot samozdravljenje živali, izhaja pa iz predpostavke, da si živali v naravi intuitivno izbirajo rastline, ki zanje sicer nimajo nikakršne prehranske vrednosti, vendar jih v tistem trenutku potrebujejo. Domač zeliščni vrt, ki ga lahko uredite na balkonu, je tako še ena izmed možnosti, kako lahko naravo približate svoji mački. Kaj pa lahko vanj zasadite?

Mačja trava je samo začetek

V trgovinah za živali običajno prodajajo mačjo travo ali mešanico različnih trav, ki jo običajno in po navodilih posejete v lonček. Potem jo zalivate, trava lepo raste in mačka jo osmuka, potem zgodbo ponovite. Prihajajočo pomlad poskusite travo za mačke posejati na nekoliko drugačen način, in sicer tako, da jo posejete po večji površini, ki bo vaši mački omogočala tudi valjanje po travi in ne samo žvečenje. Ker so mačke bitja rutine, ji seveda še vedno omogočite, da ima na voljo tudi travo v lončku, če ji to ustreza.

Namig za izbiro rastlin

Ste morda kdaj opazili, da vašo mačko še posebej privlačijo določene rastline oz. zelišča? Si še posebej rada ovohava npr. čajne vrečke z določenim zeliščnim čajem? Raje voha meto kot meliso? Ste kdaj domov prinesli recimo pirino travo in ji je bila še posebej zanimiva? Potem razmišljajte v smeri, da take rastline tudi vključite v zasnovo zeliščnega vrta. In seveda imejte v mislih, da večino zelišč in začimb dobite v vrtnarijah že v obliki sadik, tako da vam ni treba začeti s semeni.

Mačja meta

Verjetno ni skrbnika mačke, ki še ne bi slišal za učinke, ki jih ima mačja meta na njihove kosmate družabnice. Na voljo imate igrače z mačjo meto, mačjo meto v razpršilu, s katero lahko popestrite in osvežite igrače, na voljo je tudi posušena mačja meta, ki jo lahko posujete po ležišču, praskalniku in tako za nekaj časa zaposlite svojo mačko. Zakaj pa ne bi letos poskusili kar s svežo mačjo meto, ki jo lahko z lahkoto zasadite na balkonu ali okenski polici? Odlično bo vplivala na mačke, ki so bolj nemirne narave, saj jih bo žvečenje mačje mete pomirilo. Če imate možnost, jo lahko posadite v širšo in nižjo posodo ter tako mački omogočite tudi to, da se po njej povalja. Podoben učinek lahko dosežete tudi z baldrijanom.

Limonska trava

Ne samo, da zelo diši, privlačna je tudi za mačke. Nekatere se po njej rade valjajo, druge jo tudi grizljajo. Limonska trava naj bi delovala kot naravni repelent in odganjala zajedavce.

Sivka

Sivko gotovo poznate zaradi pomirjajočih učinkov in podobno deluje tudi na naše živali. Sivka v lončku bo zato dobra izbira za vse mačke, ki so nenehno pod stresom.

Izbirajte varna zelišča

Zeliščnih možnosti je seveda še veliko več, tako da lahko vrtiček zasnujete tudi drugače. Pri izbiri zelišč bodite pozorni le na to, da izbirate taka, ki so za mačke varna, četudi jih zaužijejo. Sicer pa uživajte v pripravi zeliščnega vrta in v nadaljnjem opazovanju mačke, kako bo v njem uživala. Ta pomlad bo pa res lepa!

Lena Gregorčič