Zlomljen rep pri mački

Zelo pogosta težava pri mačkah je zlomljen rep, ki mrtvo visi od živali in ga le ta ne uporablja. Rep je pri mačkah pogosto izpostavljen poškodbam.

Tak rep je neprestano moker in umazan, mačko pogosto zanaša pri hoji in izraža bolečino, če jo dvignemo ali pocrkljamo.

Rep je pri mačkah del telesa, ki je pogosto izpostavljen najrazličnejšim poškodbam. Ena zelo pogostih poškodb je, da ga pripremo z vrati, ko jih zapiramo. V tem primeru gre ponavadi za zlom repa, včasih se zraven tudi oguli koža in zadeva je videti precej grozno, saj iz mačke binglja krvav oguljen štrcelj, namesto kosmatega repa.

Rep je prav tako pogosto poškodovan v mačjih pretepih, ko zaradi ugrizov pride do infekcije in propadanja repa. V zgoraj omenjenih primerih muc rep še uporablja in ga premika, le od poškodbe naprej je rep pogosto nevrološko poškodovan in ga žival ne čuti.

Zelo nerodno in neprijetno je, če je rep poškodovan že v samem korenu repa, kar se najpogosteje dogaja pri poškodbah, katere povzročijo avtomobili. Če ima muc veliko srečo in ga avto ne zbije do smrti, se tako srečanje pogosto konča s poškodbo križnega dela hrbtenice oziroma medenice, katerega posledice so v korenu zlomljen rep in zelo pogosto tudi poškodovana medenica ali celo hrbtenjača. Rep mačke in mački odmaknejo, ko opravljajo fiziološke potrebe. Če tega ne morejo storiti, je odvajanje blata oteženo, saj rep pritiska na analno odprtino. Posledica je umazan, smrdeč zadnji del živali in ker pogosto nevrološka motnja prizadene tudi mehur in zaradi tega urin nekontrolirano odteka, je takšna žival močno prizadeta in v zelo žalostnem, nezavidljivem položaju.

Mačke so po naravi izredno čiste živali in so v takih primerih zelo nesrečne, saj si ne morejo pomagati. Lastnikom mačk, ki opažajo pri svoji živali omenjeno problematiko svetujem, da se oglasijo z mačkonom v ambulanti. Treba bo opraviti klinični pregled živali z nevrološko preiskavo in najverjetneje tudi rentgensko slikanje medenice in repa. Tako se natančno diagnosticira mesto poškodbe in tudi ugotovi, do katere stopnje je je rep nevrološko poškodovan. Vsekakor je treba rep od mesta, kjer je nevrološko mrtev operativno odstraniti. Poseg je majhen, hitro končan in nujno potreben, saj je drugače tak nevrološko mrtev rep za žival zelo moteč.

Če ima maček poškodovan zgornji del medenice, do katerega pride zaradi udarca podvozja avtomobila in žival repa ne čuti v celotni dolžini, v takem primeru pa ga je treba odstraniti v celoti. Tu gre za večji in bolj zapleten poseg, saj v tem primeru odstranimo celoten rep z vsemi repnimi vretenci, ki se začenjajo v medenici. Maček po operaciji in amputaciji repa živi popolnoma normalno. Vsi predsodki in prepričanja ljudi o potrebnosti mačjega repa za krmarjenje okoli dreves in drugih ovir so iz trte izviti. Težava se lahko pojavi le, če je zaradi intenzivnosti poškodbe motena tudi funkcija analne mišice zapiralke in mački blato nehotno uhaja. V takem primeru pa se pogovorimo z lastnikom o smiselnosti posega in nadaljnjega zdravljenja živali.

Emil Senčar dr.vet.med.