Ni še konec ovir: Zakon o zaščiti živali sprejet, zdaj pa … ?

26. septembra, 2023
Kljub nasprotovanjem kmetijstva in veterinarske stroke  je bila novela Zakona o zaščiti živali sprejeta tudi v parlamentu. 
Za veterinarsko stroko so najbolj sporna točka zakona t.i. pooblaščeni prijavitelji, nov institut, iz vrst nevladnih organizacij na področju zaščite živali, ki bi se na odločitev inšpektorja lahko pritožili, če se ne bi strinjali z ugotovitvami in ukrepi, in bi inšpektorjevo odločitev ponovno presojala tričlanska strokovna komisija, katere odločitev bi bila dokončna.
“Bolj ko razlagamo, da bodo pooblaščeni prijavitelji opravljali enako delo kot doslej, brez dodatnih pooblastil na terenu, bolj zainteresirani del veterinarske stroke ponavlja eno in isto mantro o 40-urnem tečaju, oni da imajo pa fakulteto in da je to neprimerljivo. Seveda je neprimerljivo, saj bi bile tudi zadolžitve neprimerljive. Edina razlika, ki bi nastala, je ta, da nas inšpektor ne bi mogel kar “odfrcati” kot sedaj, češ: niste stranka v postopku, ampak bi v primeru, ko se ne bi strinjali, prijavo pretehtala še komisija. Kdo se torej boji “črnega moža”? Prizadevni in uspešni inšpektorji zagotovo ne. Ali se komu zdi normalno, da UVHVVR v primeru rejca, ki ga obravnavajo že od leta 2014, opravljeno je bilo 10 inšpekcijskih postopkov, stanje živali je bilo pa še vedno tako, da so o tem obširno poročali mediji, raje odloči sprožiti upravni spor zoper odločbo IP v našo korist, kot da bi nam posredovala informacije javnega značaja?” se sprašujejo v društvu Lajka.
Ožbalt Podpečan, vodja nacionalnega centra za dobrobit živali pri Veterinarski fakulteti v Ljubljani, je za oddajo Ob osmih na RTVSlo dejal, da bo veterinarska stroka po njegovih informacijah na sporne člene skoraj zagotovo vložila pobudo za ustavno presojo.