Veterinarji že trikrat priporočali uspavanje psičke  –  sedaj ima 18 let

12. marca, 2023

Emma Jane je svojo najboljšo prijateljico našla v psički Charlie, zahodnovišavki beli terierki. Danes je stara 18 let, veterinarji pa solastnici že trikrat svetovali, da psičko uspava.

Od leta 2005 sta Emma Jane in Charlie nerazdružljivi. Charlie je nagajiva, vesela in neverjetno močna psička. Ko je bila stara 15 let, je imela prve zdravstvene težave, in sicer z mehurjem. Čeprav ni bila v bolečinah, so veterinarji zaradi njene visoke starosti priporočali evtanazijo, s čimer pa se ni strinjala njena skrbnica. Zahtevala je teste urina, ki so pokazali le vnetje in z antibiotiki si je Charlie hitro opomogla.

Več težav, a Charlie so pozdravili

Leto dni kasneje je Charlie doživela infarkt. Veterinar, ki jo je prišel pogledati, ji je dal injekcijo in ponovno predlagal, da psičko uspavajo. Vendar Charlie je bila, na presenečenje skrbnice in veterinarja, po prejetem zdravilu kot nova.

Čez leto dni je Emma Jane doživela veliko izgubo, saj je zaradi možganske krvavitve umrl njen brat. Istočasno so se pri Charlie pojavile težave z želodcem in tretji predlog o evtanaziji. Ker ni bilo uradne diagnoze, se je Emma Jane odločila, da bo svoji psički skušala pomagati po najboljših močeh. S pravilno prehrano in zdravili si je ponovno opomogla. Emma Jane je Charlie še danes hvaležna, da je v tistem trenutku ostala z njo in ji pomagala skozi bolečo izgubo svojega brata. Odločena je, da ji bo nudila najboljšo možno nego in oskrbo, dokler bo le lahko. Ko bo čas, da se od nje poslovi, bo storila tudi to.

V dobrodelni organizaciji za živali Blue Cross priporočajo, da se pred evtanazijo psa posvetujete tako z veterinarjem kot s svojimi najbližjimi. Tisti, ki s psom živijo in so mu blizu, ga najbolje poznajo. Zato naj odločitve ne bodo prenagljene, temveč razumne.