10 pasem psov, ki so najbolj primerne za agility

28. novembra, 2021
Agility, eden od kinoloških športov oziroma disciplin, je naravnost neverjeten preizkus telesne in duševne vzdržljivosti psa.

Ko z največjo hitrostjo tečeta po poligonu, pes in njegov lastnik pokažeta svojo usposobljenost in močno povezanost. Pa vas zanima, kateri psi v tej disciplini najbolj blestijo? Portal ilovedogscute.com, navaja naslednje:

Mejni ovčar:

Njegova inteligenca in sposobnost razumevanja je primerljiva s stopnjo sposobnosti razumevanja otroka pri sedmih letih starosti. Ta pasma živi za delo, zato jo je mogoče s pravilnim šolanjem res zelo veliko naučiti. Je zaščitnik in odličen čuvaj, izjemno dobro pa se bo odrezal tudi v številnih pasjih športih, med katerimi je seveda tudi agility.

Avstralski ovčar:

Potrebuje veliko mentalnih izzivov in aktivnosti, drugače lahko postane uničevalen. Vedno potrebuje nek namen ali nalogo, zato je tako dober v agility tekmovanjih. Je dobrodušen in rad usliši vaše želje, vendar bo od vas zahteval veliko energije in časa.

Shetlandski ovčar:

Ker se hitro učijo in so zelo dobri v poslušnosti, s tem ne bi smelo biti posebnih težav. Šeltiji so zelo občutljivi na ton glasu in se ne bodo odzvali na glasne, grobe ukaze in ukaze, za katere menijo, da nimajo ustrezne podlage, saj so precej inteligentni in mislijo s svojo glavo. Zelo dobri so v poslušnosti, agilityju ter ostalih aktivnih pasjih športih.

Jack Russell:

Je majhen, kompakten, igriv pes, poln energije, hkrati pa neustrašen, neodvisen in pogumen. Ti psi so polni energije, zato znajo biti tudi pretirano samozavestni. Nikakor ne prenesejo »sedečega življenja«, v katerem se nič ne dogaja. Potrebujejo nenehne aktivnosti in predvsem človekovo pozornost, v nasprotnem primeru bodo zanesljivo storili kaj neprijetnega, da bodo to pozornost tudi dobili.

Kontinentalni pritlikavi španjel (Metuljček):

Ta pasma je izredno inteligentna, poslušna in učljiva. S konsistentno, nežno vzgojo, ki temelji na pozitivni spodbudi in nagrajevanju – zlasti s pozornostjo, po kateri hrepenijo – bo prinesla hitre in dobre rezultate.

Valižanski ovčar (Pembroke Corgi):

Zahteva se zgodnja socializacija in trening poslušnosti. So izredno inteligentni in se hitro naučijo ukazov. Treniramo jih z vztrajnostjo, poštenostjo in mirnostjo. Dobri so v agilityju in sledenju, uporablja pa se jih tudi kot spremljevalce za gluhe.

Podganji terier:

Pasma je maloštevilna in izven domovine skoraj nepoznana. V sedanjem času je lovski in predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, rally, poslušnost).

Ameriški koker španjel:

Dobra lastnost tega psa je, da lahko prilagodi svojo potrebo po aktivnosti in dlje časa zdrži brez nje, kasneje pa jo nadoknadi. Najraje se igra, prinaša palico ali žogo. Ti psi se odlično obnesejo na agility tekmovanjih, vendar potrebujejo malo več vaje, da razumejo, kaj pričakujete od njih.

Pudelj:

Ta izredno inteligentna, učljiva in predana pasma ne predstavlja nobenih težav z vzgojo, niti manj izkušenim lastnikom. Zgodnja socializacija ter redno, dosledno učenje s pomočjo pozitivne spodbude in nagrajevanja, bodo pri pudlju prinesli želene rezultate zelo hitro. Tudi v agilityju.

Kitajski goli pes:

Že kot mladičke jih moramo socializirati, da ne bodo, ko odrastejo, preveč plašni. Vso vzgojo je treba izvajati z ljubeznijo, nežnostjo in potrpežljivostjo. Odlični so v agilityu in poslušnosti. Lahko ga naučimo tudi raznih pasjih trikov.

Katja Željan