9 pasem psov, ki naj bi se ponašale z dobrim zdravjem

19. januarja, 2022

Ali lahko določimo, katere pasme psov so na splošno bolj zdrave? Morda ste že slišali o tem, da naj bi bili mešanci bolj zdravi od čistokrvnih psov. A strokovnjaki opozarjajo, da je trditev preveč poenostavljena in enoznačna. Večinoma pa med najbolj zdrave spadajo pasme majhnih in srednje velikih psov.

Leta 2013 so na UC Davis vet clinic naredili raziskavo na skoraj 30.000 psih, s katero so ugotavljali povezavo med določeno pasmo in boleznimi. Izmed 24 genetskih nepravilnosti jih je bilo zgolj 10 bolj pogostih pri čistokrvnih psih, ena pa je bila bolj pogosta pri mešancih. Preostalih 16 genetskih nepravilnosti pa se je v enaki meri pojavljalo tako pri mešancih, kot pri čistokrvnih psih.

Vsak pes lahko zboli

Dejstvo je, da vsak pes lahko zboli. Možnosti za bolj zdravega pasjega sopotnika si lahko povečamo v prvi vrsti s tem, da izberemo odgovornega vzreditelja. To je edino zagotovilo, da starši našega psa niso imeli genetskih nepravilnosti. Nadalje pa bomo za zdravje psa največ naredili sami s tem, da je primerno hranjen, da so zagotovljene vse njegove potrebe, da živi v spodbudnem okolju.

Rodovniška vzreja – bolj zdrav pes?

Bolj zdrave pasme

Katere pa so vendarle tiste pasme, ki v primerjavi z ostalimi (po raziskavi) veljajo za bolj zdrave?

1. Avstralski ovčar

Ko niso zaposleni z energičnim tekanjem naokoli, so se pripravljeni z veseljem naučiti kakšnega trikca. Nagnjeni so k anomaliji oči, ki lahko povzroči slepoto, zato je dobro o tem povprašati izbranega vzreditelja.

2. Basenji

Ta tiha pasma psov, za katero pravijo, da ne zna lajati, velja za precej zdravo. Če že, se pojavijo težave z ledvicami ali očesno mrežnico.

3. Beagle

Beagle bo najbolj srečen in zdrav, če bo obkrožen z družino in pasjimi prijatelji. Njihovi zdravstveni rezultati so izjemni, pri nekaterih predstavnikih (redko) pa se pojavijo težave z vezivnimi tkivi.

4. Kodrasti bišon

Pri tej izjemno zdravi pasmi je potrebno biti še najbolj pozoren na alergije in težave s koleni.

5. Borderski ovčar

Čeprav spadajo med ovčarje, je pri njih redka t.i. anomalija očesa Collie, po nekaterih študijah za to genetsko boleznijo zboli manj kot 2.5 % borderskih ovčarjev.

6. Cairnski terier

Ti majhni kužki zelo redko zbolijo za kakšno genetsko boleznijo. Kljub temu veterinarji svetujejo, da se jih testira za nevrološko motnjo GCL.

7. Čivava

Čivava, velik pes v majhnem telesu, nam zna zelo dolgo lepšati življenje. Spadajo med pse z najdaljšo življenjsko dobo. Nujni so redni pregledi srca in oči, čivava pa tudi ne sme postati predebela.

8. Coton de Tulear

Kot veliko majhnih pasem tudi ta lahko doživi izjemno lepo starost. Paziti je treba edino na zdravje njihovih oči.

9. Nemški kratkodlaki ptičar

Tudi kakšna večja pasma se znajde na seznamu zdravih pasem psov. Nemški kratkodlaki ptičar je zdrav in aktiven pes. Nujen pa je pri tej pasmi pregled srca.