Pasme

Asistent veterinarja razkriva pasme psov, ki bi morale imeti “opozorilo”

Foto: stock.adobe.com

V tridelni seriji na TikToku je veterinarski asistent delil svoj pogled na to, kakšni bi morali bili opozorilni znaki pri določenih pasmah psov.

Prva pasma, ki bi po njegov mnenju potrebovala posebno opozorilo, je pravzaprav skupek pasem – pitbul. Opozorilo se po njegovem glasi: »Želeli ste močnega in žilavega psa, ampak večino časa se bo samo praskal.«

Opozorilo na težave z dihanjem

Naslednji dve pasmi, buldog in mops, sta označeni s podobnim opozorilom. Za buldoga je zapisal: »Do konca njihovega življenja boste čistili njihove gube,« za mopsa pa: »Prav tako kot pri buldogu boste tudi pri mopsu čistili gube, ob tem pa opazovali, kako se dušijo.«

Zdaj tudi Veterinarska fakulteta: Proti promociji brahicefaličnih živali v oglasih

Labradorec je naslednji v vrsti z zdravstvenimi težavami, saj je po njegovem znano, da pogosto trpi zaradi zastrupitve kot posledice zaužitja različnih neprimernih stvari.

Zadnja pasma z zdravstvenimi težavami na njegovem seznamu je Kavalir King Charles španjel, za katerega je dejal, da vse, kar vidijo, ko pes te pasme vstopi v veterinarsko ordinacijo, je tempirana bomba odpovedi srca.

Druge posebnosti pasem, ki niso za vsakogar

Tiste, ki si želijo nemškega ovčarja zaradi njegovega poguma in ubogljivosti, opozarja, da bodo morali v njegovo vzgojo vložiti veliko truda in časa: »Investirajte v trening in vzgojo ali pa se pripravite na plačevanje pomirjeval pri vsakem obisku veterinarja.« Podobno pravi za haskija, pri katerem je opozoril še na sklenitev zavarovanja, saj so obiski pri veterinarju pogosti.

V svojo serijo je vključil tudi nekatere hiperaktivne pasme in pastirske pasme. »Ne glede na to, koliko vadbe menite, da potrebuje ta pes, to pomnožite z 10,« je zapisal za mejnega ovčarja (border collie), avstralski govedarski pes se mu zdi precej podoben. Med hiperaktivne pse je uvrstil tudi avstralskega ovčarja, ki se z več kilometrskega sprehoda vrne domov in je še vedno poln energije. Valižanskega ovčarja (corgie) je označil kot podobnega ostalim pastirskim psom, vendar z Napoleonovim kompleksom (kompleks manjvrednosti zaradi nižje rasti), dobermana pa kot psa, ki je v enem trenutku sladek kot med, takoj v naslednjem pa se spremeni v psihopata.

Potencialne lastnike nemških dog je opozoril: »Pripravite svoja telesa, saj je to največji pes, ki ga lahko imate, ki bo svoj čas najraje preživel v vašem naročju.« Beagle je opisal kot pse, ki bi za dramo, ki jo delajo, morali prejeti Oskarja, jazbečarje pa kot pse, ki bodo svoje skrbnike poskušali prevarati ob vsaki priložnosti. »Poskušali vas bodo prepričati, da so lačni, ampak se želijo samo zrediti,« je zaključil svoj zadnji del serije.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.