Pasme

Katere pasme psov so nagnjene k lajanju?

Pri izbiri psa je koristno vedeti, ali je po naravi nagnjen k lajanju, čeprav lahko na to vpliva tudi marsikaj drugega, ne le pasma.

Morda mislite, da je vaš lajajoči pes samo “zgovoren”, vendar se vašemu sosedu to morda zdi nadležno. Pa vendar ima marsikdo psa kot varnostni ukrep, da ga opozori, da so v bližini neznanci ali nevarnost. Zato je pomembno, da ste seznanjeni, ali je izbrana pasma psa nagnjena k lajanju ali ne.

Pasme psov, ki veliko lajajo

Beagle – se pogosto omenja kot najbolj glasna pasma psov. Vzrejali so jih, da bi jokali, zavijali in opozarjali lovce na lisice ali druge živali, ki jih zasledujejo. To pomeni, da vas bo vaš pes opozoril na vse, kar se premakne ali pride mimo vrat.

Foksterier – bo nenehno na patrulji s svojim odličnim vidom in sluhom, saj so bili tudi oni vzrejeni za lov na lisice. Lajajo na veverice, poštarje, druge pse in njihove sprehajalce.

Yorkshirski terier – ne glede, kako ljubki so na prvi pogled, so še vedno terierji in nagnjeni k pogostemu lajanju.

Pritlikavi šnavcer – njihovo lajanje je lahko neprekinjeno in precej nadležno v stanovanjskem naselju. Lajajo na vse in vsakogar, zato je pomembno zgodnje učenje omejevanja lajanja.

Cairnski terier – pasma, ki svoje lastnike opozori na vsakogar in vse, kar se jim zdi sumljivo. S pravo vzgojo in vztrajnostjo lahko omejimo njihovo lajanje.

Višavski terier – veverice, ptice, psi in ljudje, ki si upajo priti v bližino dvorišča, bo pričakalo lajanje. Psi te pasma potrebujejo doslednega trenerja, ki zna omejiti njihovo lajanje, sicer bodo sosedje precej jezni.

Še več pasem, ki so nagnjene k lajanju:

  • pekinezer
  • čivava
  • pudelj
  • pritlikavi pinč
  • lhasa apso
  • maltežan
  • pomeranec

Poglejte si tudi pasme psov, ki redko ali sploh ne lajajo:

Te pasme psov redko ali sploh ne lajajo

 

 

 

Vir: Baxter`s blog

error: Kopiranje teksta ni mogoče.