Pasme

Mladičke teh 10 pasem psov naj bi bilo najlažje vzgojiti

foto: adobestock
Vzgoja pasjega mladička ni enostavna naloga – zahteva čas, potrpljenje in predanost. So pa nekatere pasme psov nagnjene k temu, da jih je lažje učiti in socializirati.

Glavno vlogo pri tem ima karakter psa, ki je odvisen od posameznega psa, a pasme imajo vseeno nekatere svoje karakterne značilnosti. Tokrat predstavljamo tiste, ki so znane po tem, da so ubogljive, nimajo previsoke ravni energije in so nagnjene k temu, da želijo ugoditi svojemu človeku.

So prilagodljive, inteligentne in mirne, zaradi česar je faza mladička za prve lastnike psa manjši izziv. Tudi kot odrasli psi so te pasme znane po tem, da se znajo dobro prilagoditi svojim ljudem, ko imajo dovolj pozornosti in stalnega učenja.

1. Labradorec

Labradorci so znani po svoji prijateljski naravi pa tudi po učljivosti. Mladička labradorca je po beseda stroke in izkušnjah lastnikov najlažje vzgojiti. Zelo dobro se razumejo z otroki in z drugimi živalmi. Ob pogoju, da imajo zadosti gibanja in pozornosti, se privadijo življenja tudi v stanovanju.

2. Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so kot mladički znani po inteligenci in nežnosti, zaradi česar jih ni težko učiti in socializirati. Najbolj jih motivirata pohvala in nagrada.

3. Cavalier King Charles španjel

Kavalirčke velikokrat priporočajo ‘pasjim novincem’ ker so zelo vdani in sklepajo tesne vezi s svojim človekom. Močno ga čutijo in mu želijo ugoditi, zato jih je toliko lažje učiti.

4. Bokser

Mladički pasme bokser imajo veliko energije in so zelo igrivi, a presenetljivo zelo učljivi, saj so inteligentni in želijo ugoditi svojim ljudem. Je pa pomembna zgodnja socializacija in neprestano učenje, ki zagotavlja dovolj mentalne aktivnosti.

5. Shetlandski ovčar

Sheltiji so kot mladički zelo učljivi in idealni za različne treninge športov in poslušnosti, so pametni in imajo izrazito željo po učenju. Ker so občutljivi na zvok, naj učenje poteka tiho in umirjeno.

6. Pudelj

Pudlji so znani po svoji visoki inteligenci in naj bi bili pasma, ki se najlažje uči. To se kaže že v dobi mladička.

7. Bišon

Mladički bišona so razigrani in prilagodljivi, kar jih dela izjemno dobro izbiro za vse, ki bodo prvič imeli psa. Lažje jih je obvladati kot bolj energične pasme, ob tem pa se zelo dobro učijo, če so za to nagrajeni ali pohvaljeni.

8. Border Collie

Border Colliji oz. mejni ovčarji so sicer ekstremno energični psi, ki zahtevajo veliko fizične in psihične aktivnosti, a so hkrati pametni in željni učenja. Mladički in odrasli psi te pasme bodo najbolj uživali in se najbolje odrezali v okolju, kjer je veliko prostora za gibanje in veliko dela, učenja nalog in vedno novih izzivov.

9. Bernski planšarski pes

Mladički tega velikana so mirni in nežni, kar jih naredi lažje učljive od drugih psov velikih pasem. So zelo zvesti in naravno sledijo svojemu lastniku.

10. Avstralski ovčar

Že kot mladiček je to pasma, ki je neverjetno pametna in vsestranska, znana po usposobljenosti za trening in velikokrat namenjena različnim nalogam – od terapevtskih psov do pastirskih pomočnikov. Sicer potrebujejo veliko stimulacije – tako gibanja kot mentalne zaposlitve, a zgodnja socializacija in učenje nista pretiran zalogaj.


Preberite tudi: Nov mladiček? Tu je seznam potrebščin, s katerimi se pripravite na njegov prihod!

Nov mladiček? Tu je seznam potrebščin, s katerimi se pripravite na njegov prihod!

error: Kopiranje teksta ni mogoče.