Šarplaninci na ogled v Postojni . načrtujejo tudi specialko

30. novembra, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes; Foto: Tea Nagode

V Postojni, na območju tamkajšnjega športno-kinološkega društva, je preteklo nedeljo potekala razstava šarplanincev, ki je ljubiteljem te pasme in tudi drugim obiskovalcem postregla s pravim razkošjem pasje lepote.

Promocija pasme šarplaninec

»Razstava je bila že tretja po vrsti, a prva po ustanovitvi Kluba ljubiteljev šarplanincev 7. 10. 2022,« je povedal Hadis Lišinović, vzreditelj te pasme, ki je skupaj z  Igorjem Žgurom in Draganom Šiljakom ustanovitelj kluba.  »Namen razstave je promocija pasme šarplaninec, spoznavanje lastnikov teh mogočnih kosmatincev in medsebojno druženje.« Pasma je namreč v Sloveniji dokaj prepoznavna, a jo nekateri še vedno zamenjujejo za podobnega kraškega ovčarja.

Dobra mednarodna udeležba

Udeleženci so se pomerili v različnih kategorijah, od 27 prijavljenih jih je bilo 24 ocenjenih. Ocenjeval jih je dolgoletni vzreditelj in kinološki sodnik g. Branko Tasevski iz Severne Makedonije. Poleg Slovencev so svoje lepotce na razstavo pripeljali tudi s Hrvaške, Češke, Bosne in Hercegovine.

Specialka za šarplanince tudi v Sloveniji?

V klubu načrtujejo skupno nastopanje na različnih mednarodnih tekmovanjih, izobraževanje lastnikov, pomoč pri izbiri  mladičev, medsebojno sodelovanje pri paritvenih kombinacijah, uvrstitev specialke za šarplanince na koledar Kinološke zveze Slovenije.