Pasme

Teh 10 pasem naj bi imelo izrazit vonj – in potrebujejo več kopanja

foto: adobestock
Pri izbiri pasme psa je veliko dejavnikov, ki jih moramo upoštevati, da izberemo primerno pasme zase.

Eden od dejavnikov je tudi čistoča. Nekatere pasme potrebujejo manj kopanja kot druge – in ne glede na njihovo ljubkost morajo lastniki biti pripravljeni na vonj (nekatere pasme so nagnjene k spuščanju ‘smradkov’ npr.).

Katere pasme naj bi torej potrebovale več kopanja?

Ameriški Kennel Club pravi, da so to pasme, ki jih, če jih ne kopamo redno, zaduhamo na daleč …

1. Pes sv. Huberta

Kombinacija naravno mastne dlake in veliko nagubane kože je tista, zaradi katere ta pasma oddaja značilen vonj. Redno kopanje pomaga, vendar ne izniči vonja. Dodatno ima pasma pogoste infekcije ušes, ki tudi dodajo svoje.

2. Beagle

Beagli naj bi imeli naravno močan telesni vonj, ki jim pri lovu pomaga slediti ostalim psom v krdelu.

3. Mops

Več razlogov je lahko za neprijeten vonj mopsa – oteženo dihanje zaradi potlačenega gobčka pripomore k vetrovom, obrazne gube so zbirališče raznih bakterij, poleg tega pa ima pasma pogosto težave z analnimi žlezami.

4. Bernardinec

Dvojni debel kožuh pasme je idealen za ohranjanje toplote v mrzlem vremenu, a skupaj s toploto zadržuje tudi vonj. Poleg tega se bernardinci veliko slinijo in nabrana slina oddaja določen vonj.

5. Angleški buldog

Pasma je zaradi posebnosti pri zobovju nagnjena k slabemu zadahu. V značilnih gubah po obrazu se kaj hitro nabirajo ostanki hrane, pomešani s slino, kar hitro zasmrdi, koža okoli repa pa se pasmi rada vname, kar ne le smrdi, ampak je tudi zdravstvena težava.

6. Labradorec

Tudi labradorci imajo svoj značilen vonj precej močan – posebej, ko so mokri. Eden od razlogov je, da se psi te pasme zelo radi povaljajo v smrdljivih snoveh.

7. Yorkshirski terier

Luksuzni kožušček in dlakava ušesa te priljubljene pasme privlačijo nase umazanijo, yorkiji pa naj bi bili nagnjeni tudi k infekcijam kože pod gobčkom. Redno kopanje zelo pomaga.

8. Koker španjel

Viseča ušesa in mastna dlaka te pasme zahtevajo redno kopanje, da nima pretiranega vonja.

9. Bokser

Bokserji so znani po tem, da imajo težave z vetrovi. Zaradi pogostih alergij na hrano je pasma nagnjena tudi k srbečim (in smrdečim) kožnim vnetjem. Pomaga previdnost izbire hrane.

10. Šarpej

Še ena pasma, ki ima težave s higieno zaradi ekstremno nagubane kože. Stroka priporoča kopanje vsaj trikrat na teden ter vsakodnevno čiščenje gub.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.