Pogovor

Anja in Vesna, ‘za srečne tačke’ pripravljata dobrodelni koncert

Anja in njena psička Blu
Anja Pavlin je pevka pri skupinah Tretji kanu in Indigo in neizmerna ljubiteljica živali. Vesna Plavec je predsednica društva za zaščito živali Novo mesto. Dekleti sta v svoji ljubezni do živali združili moči in konec tedna v Novem mestu pripravljata dobrodelni koncert za zapuščene živali.

Anja in Vesna, so živali že od nekdaj pomemben del vajinega življenja?

Vesna: Že od malega sem se zelo rada družila z živalmi in vem, da mi je bilo zelo težko, ko kot otrok nisem mogla pomagati kakšni poškodovani živali. Ob filmih, ali knjigah, kjer so nastopale živali, sem vedno jokala, saj me je njihovo trpljenje prizadelo. Tako da že od nekdaj čutim povezanost z njimi, v zadnjih letih še toliko bolj. Z bolj aktivnim udejstvovanjem na področju zapuščenih živali, sem svoj odnos do njih spremenila v tej meri, da sem prenehala uživati meso in ostale živalske proizvode. Zame so živali prijateljice in čuteča bitja in ne razlikujem med hroščem, mačko, psom, muho. Če vidim, da žival potrebuje pomoč, ji pomagam.

Anja: Od nekdaj sem globoko povezana z naravo in živalmi. Doma smo vedno imeli mucke, kužke, hrčke, papagaje, morske prašičke … Od vedno sem tudi iskala dom zapuščenim živalim, jih reševala s ceste, reševala ptice, ki so se zaletele v steklo … Spomnim se, da sem enkrat na cesti na poti v šolo pobrala miško in jo nesla v šolo, ker je bila premražena in se je komaj premikala. No, pa si predstavljajte, kako je reagirala tovarišica. Moja psička Blu je moja prijateljica.

Zame so živali prijateljice in čuteča bitja in ne razlikujem med hroščem, mačko, psom, muho. Če vidim, da žival potrebuje pomoč, ji pomagam.

Kdo vama danes doma dela družbo?

Vesna: Trenutno imam doma enega nadvse imenitnega mačka. Z mano stanuje še cel kup pajkcev in ostalih žuželk, ki najdejo zavetje v hiši. Pri starših pa stanuje še 5 mačjih riti, vsi so “rešenčki”.

Anja: Doma mi družbo dela psička Blu, mešanka, ki sem jo kot mladičko našla zapuščeno v Beli krajini. Imamo tudi hišnega mucka, ki mu je ime Mali, pri babici pa živi tudi kar nekaj mačjih rešenčkov. Eden izmed njih je tudi črni muc Kanu, najdenček, ki sem ga k hiši pripeljala, ko je bil velik za eno pest. S primerno oskrbo in veliko ljubezni je postal pravi mali vražiček. Čeprav je bilo mišljeno, da pri nas ostane le dokler se ne pozdravi, ga babica na koncu ni želela oddati. Pa je bil eden več (smeh).

Vesna in Čeh Šolski, eden izmed njenih rešenih mačkov

V petek, 7.12., pripravljate v Novem mestu dobrodelni koncert za zapuščene živali. Kako sta prišli na idejo za ta dogodek?

Vesna: V bistvu je na idejo prišla Anja Pavlin, ki sem jo imela čast spoznati letošnje leto. Jaz sem klasično jamrala, kako v našem društvu nenehno prosimo za denar in potem kot naročena – Anja z idejo, da naredimo koncert. Namen dogodka je zbrati sredstva za oskrbo naših varovancev, osveščanje o problematiki zapuščenih živali in pa druženje vseh kosmatincev.

Anja: Že dlje časa spremljam neutrudno angažiranost Vesne in prostovoljcev društva za zaščito živali Novo mesto. Kot glasbenica in ljubiteljica živali sem se vprašala, kaj lahko storim jaz, kako lahko prispevam. Nekega večera sem pristopila do Vesne in ji predlagala, da priredimo dobrodelni koncert z lokalnimi glasbeniki. Seveda se je strinjala, povabilu pa so se prijazno odzvali tudi ostali glasbeniki iz Novega mesta in okolice. Pa tudi drugi umetniki, ustvarjalci in vsi, ki so prispevali za srečelov, ki ga tudi prirejamo. Veliko src premoremo v Novem mestu, sva sklenili z Vesno. Namen koncerta je, da z denarjem, ki ga bomo zbrali na koncertu, vsaj malo olajšamo delovanje društva, seveda pa se je problematike potrebno lotiti v osnovi – s kastracijami, sterilizacijami, odgovornim ravnanjem lastnikov, najditeljev. Zato je koncert tudi izobraževalne narave.

Kaj konkretno pa se bo dogajalo v petek v novomeški Situli?

Vesna: Imeli bomo koncert z novomeškimi glasbeniki in dobrodelni srečelov. Glasbeniki, ki jih bomo gostili, so: Tretji kanu, Bort Ross, Cveto Šali, Marijan Novina, Gregor Štrasbergar, Špela Cesar, Deadly Smile in Jernej Zoran. Seveda bo sledilo druženje in tudi pogostitev, saj se je odzvalo tudi nekaj lokalnih pekarnic, slaščičarn in gospodinj, ki bodo pripravili pogostitev. Prav vsak lahko prispeva po svoje, to je tudi namen in sporočilo za vse, ki nam želijo pomagati.

Roni, eden izmed rešenčkov in Vesnina kontrola, kako napreduje

Poudarjata, da je ključnega pomena osveščanje o problematiki živali. Kje vidita največji problem?

Vesna: Največji problem je veliko število zavrženih mačk, ker ljudje svojih živali ne kastrirajo in ne sterilizirajo. Mačke se hitro namnožijo, poveča se možnost prenosa bolezni, zajedavcev, kvaliteta življenja teh živali se bistveno zmanjša. Poleg tega ljudje ne ukrepajo, ko se pri njih pojavi ena zavržena mačka, ampak začnejo razmišljati o tem kot problemu šele takrat, ko iz te ene mačke nastane 10 mačk.

Anja: Pomembno je tudi, da vemo, na koga se lahko obrnemo, če najdemo zapuščeno žival in kako ob tem ukrepamo. Če se k vam zateče mačka in se odločite, da ji boste pomagali ni dovolj le, da jo hranite. Seveda je lepo, da ji nudite hrano, potrebuje pa tudi veterinarsko oskrbo, zavetje. Mačko je treba kastrirati. Če zaradi finančnih ali pa drugih razlogov tega ne zmorete, lahko vedno kontaktirate pristojne službe – zavetišče za živali ali pa v našem primeru tudi društvo, kjer vam bodo lahko pomagali z oskrbo, ali pa zapuščeni živali našli »za vedno dom«. V društvu razumejo stiske ljudi, ki si živali ne morejo privoščiti, tudi če si to želijo. Verjamem, da bi skupaj našli rešitev.

Bi za konec še kaj dodali?

Anja in Vesna: Radi bi poudarili, da žival ni kos pohištva, nov čevelj ali obleka. Ni primerno darilo v prazničnem času, če nismo prepričani, da bo obdarovani lahko prevzel polno odgovornost za tega kužka ali muco. Ne odločajmo se za posvojitev ali nakup brez zavedanja, da bo to naš družinski član, ki potrebuje naš čas, našo ljubezen in pozornost. Ravno tako naj se ne kupuje čistokrvnih pasem brez rodovnika, samo zaradi izgleda, ampak se je treba prej pozanimati o lastnostih določene živali, da ne boste potem čez 14 dni želeli žival oddati naprej. In pa seveda kastrirajte in sterilizirajte svoje živali. Mačk in psov je preveč, dobrih skrbnikov pa premalo. Pa seveda, lepo vabljeni na dobrodelni koncert v Novo mesto!