Pogovor

Čuk Miha Novak: »Psička Gina nam je prinesla mnogo veselja in sreče«

Miha Novak je član skupine Čuki in tudi novopečeni lastnik psa, šeltija, ki sliši na ime Gina. V družini so si ga dolgo želeli in septembra se jim je ta želja uresničila.

Gina je v njihov dom prinesla mnogo veselja in sreče. Toliko, da bodo v kratkem svojo družino povečali še za enega štirinožca. Ker so nad pasmo navdušeni, bo tudi ta šetlandski ovčar.

Miha, vaši družini dneve od nedavnega lepša psička Gina. Kdaj ste jo dobili? Jen ali je to vaš prvi pes?

Res je. 8. septembra se je naša družina povečala za štirinožnega prijatelja. Zelo smo srečni in veseli, da jo imamo. V naši družini je to prvi pes. Sicer sva jih oba z Mino že imela v mladih letih, za Leilo pa je Gina prva psička in posledično je prinesla neverjetno veselje.

Nekje sem prebrala, da ste se težko odločili za pasmo. Med čim ste izbirali in kako ste na koncu sprejeli odločitev?

Vsi smo si zelo želeli psa. Vendar vsak izmed nas bi imel drugo pasmo. Dodatna težava so tudi moje alergije, ki jih imam na določeno dlako. Skratka, jaz sem bil najbolj navdušen nad velikim psom, kot je avstralski ovčar, Mina si je želela akito inu in Leila pomeranca. Potem pa izberi, če moreš (smeh). Naši prijatelji pa so imeli šeltija, nad katerim smo bili navdušeni. Nekako je bil to kuža, ki nam je bil vsem všeč in je mešanica vseh treh. Ko smo raziskali njegove karakteristike in potrebe ter našli prekrasno in zlata vredno vzrediteljico Natalijo na Jesenicah, smo se takoj zaljubili v to pasmo. Zdaj, ko pogledam nazaj, ne bi imel več druge pasme. Samo še kakšnega takšnega zraven. Mislim, da se bo to tudi kmalu zgodilo.

Ste si psa že dolgo želeli?

Da, zelo dolgo. Mislim, da je bila to vsakodnevna tema pogovora. Tako, da lahko res brez dvoma trdim, da smo izbrali pametno, in to po temeljitem razmisleku, da res vemo in smo se prepričali, da je Gina to, kar smo si želeli.

Ste sicer velik ljubitelj živali? Nekje sem prebrala, da si ponovno želite tudi konje in ranč. So konji že bili v vašem življenju?

Tudi to drži. Včasih, ko sem bil še najstnik, smo doma imeli svoj ranč in svoje konje. Moja največja ljubezen so bili ti moji štirinožni prijatelji. Res upam, da bo še enkrat prišel dan, ko bom lahko ponovno imel svoje konje. Zelo veliko sem prejahal v svojih mladih letih in to izredno pogrešam.

Kako je Gina spremenila vaše življenje? Kaj prinaša vanj?

To pa je vprašanje, na katerega bi lahko zelo na široko odgovoril. Naše življenje je čisto drugačno, cel svet se vrti okrog našega kužka. Res smo vsi trije zelo odgovorni do nje in lepo skrbimo zanjo. Nikoli se ne skregamo, kdo jo bo npr. peljal na sprehod, počistil kakce ali jo počesal. Sicer je Mina tista, ki skrbi za hrano. Za vse ostalo smo vsi trije. Daje nam neizmerno veliko ljubezni, nas zabava, uči in napolni vsak dan. Še takrat, ko mogoče kdo iz med nas vstane z levo nogo, je, ko pogledamo to našo lepotičko, vse lepše. Res smo srečni, da jo imamo.

Kaj najraje počnete skupaj?

Praktično vse. Ne vem, ali je prav ali ne, ampak naša Gina nikoli ni sama doma, vsepovsod (dobesedno) je z nami. Takrat, ko se spravljamo od doma in nekdo prinese boks za psa, se ona zelo hitro namesti vanj in že čaka, da se odpravimo. Četudi je do našega odhoda še pol ure, bo vseeno čakala v boksu, samo, da je ne bi pozabili doma. Naša rutina so tudi dnevni sprehodi, igranje na dvorišču, spanje na kavču; skratka vse, kar smo prej počeli trije, zdaj počnemo skupaj.

Ali so vam trenutne razmere (karantena) kaj prekrižale načrte glede šolanja, pasje šole? Kako to rešujete? Se veliko ukvarjate z Gino?

Da, tudi na nas vpliva karantena. Bi že morali začeti šolanje, ampak trenutno ni mogoče. Ravno zato se sami trudimo in jo vzgajamo po najboljših močeh. Zelo veliko časa se ukvarjamo z njo. Praktično zna že ogromno, vse osnove, kot so ‘sedi’, ‘prostor’, ‘poleg’, ‘čakaj’ … Nikoli tudi nismo imeli težav z lulanjem v hiši ali kaj podobnega, že prvi dan ji je bilo vse jasno. Neverjetna je in zelo hitro učljiva.

Z Leilo veliko pojeta skupaj, vedno pa ima na posnetkih osrednjo vlogo tudi Gina. Ima psička rada glasbo?

Naš kuža je prišel v glasbeno družino in mislim, da ji ni preostalo drugega, kot da se navadi. Nikoli je ni motila. Sicer je res, da smo jo na jakost glasbe navajali počasi, da se je res navadila in zdaj imamo lahko res zelo na glas in je nič ne moti. Tudi spi zraven, če je treba. Mislim, da je bolj kot nad glasbo, navdušena nad kamero. Vedno, ko začnemo snemanje, kar sama pride v kader in se namesti. Zelo rada se fotografira in nastavi pred objektiv. Ko vadim, je vedno prisotna; usede se usede mene in me opazuje.

Si še predstavljate življenje brez psa? Česa vas je Gina naučila?

Nikakor ne. Prej bomo imeli še enega, kot da bi bili brez. Smo že odločeni, da bo v naš dom prišel še en šelti in komaj čakamo. Gina nas je naučila, kako zelo pomembno je, da se več gibamo, da smo bolj odgovorni in predvsem, kako je lahko vsak dan zanimiv, poln ljubezni in smeha. Mislim, da smo veliko lažje preživeli to karanteno, odkar imamo psa. Prej, kot bi lahko rekel, da je življenje naporno, ker imamo psa, lahko rečem, da se mi skregamo glede tega, zraven koga bo spala. Zato nujno potrebujemo še enega (smeh).

Špela Šimenc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.