Pogovor

Direktorica Veterinarske zbornice: Lastniki živali se premalo zavedajo stroškov

Foto: osebni arhiv Anite Kermavnar, dr. med. vet.

Kot mnogi drugi poklici imajo svojo zbornico tudi veterinarji. Veterinarska zbornica Slovenije (VZbSI) zastopa njihove interese, obenem pa jih tudi nadzira in v skrajnem primeru celo odvzame licenco.

VZbSi trenutno združuje nekaj več kot tisoč članov v dveh sekcijah – Sekciji veterinarjev praktikov in Sekciji veterinarjev v izobraževanju, raziskovanju, diagnostiki in industriji. Članstvo v zbornici je obvezno za doktorje veterinarske medicine, ki na območju Republike Slovenije izvajajo veterinarsko dejavnost in za svoje delo potrebujejo licenco.

Kot je za revijo Moj pes povedala direktorica VZbSi Anita Kermavnar, dr. vet. med., je za doktorje veterinarske medicine, ki delo opravljajo v Sloveniji, članstvo v zbornici obvezno. Zbornica trenutno združuje nekaj več kot tisoč članov.

Zaščita in zastopanje interesov veterinarjev

Zbornica svojim članom pomaga na več načinov, bodisi s pravno ali strokovno  pomočjo. Eden glavnih namenov VZbSi je zaščita in zastopanje interesov veterinarjev, zato vodstvo zbornice vedno stremi k izpolnitvi tega cilja.  »Veterinarjem pomagamo pri izvensodnem reševanju sporov in nesoglasij, saj verjamemo, da se marsikatera zagata lahko reši že s pogovorom in razjasnitvijo okoliščin,« pravi sogovornica in dodaja: »Preko VZbSi je več kot 400 veterinarjev zavarovanih za odškodninsko odgovornost v primeru strokovnih napak, prav tako pa so ti veterinarji vključeni v nezgodno kolektivno zavarovanje.«

Veterinarji pod lupo strokovnega nadzora

Zbornici je med drugim dodeljeno javno pooblastilo za izdajo in odvzem veterinarske licence in izvajanje strokovnega nadzora veterinarskih organizacijah.

Obstajata dve obliki strokovnih nadzorov – redni in izredni. Redni strokovni nadzor se v veterinarski organizaciji izvede približno vsakih deset let, izredni nadzori pa se izvajajo na podlagi prijav uporabnikov veterinarskih storitev ali ob sumu nepravilnosti pri izvajanju veterinarske dejavnosti.

»Pri izrednih strokovnih nadzorih se osredotočamo na posamezne primere veterinarske obravnave živali, vodenja protokolov in evidenc zdravljenja živali in strokovno uporabo zdravil za uporabo v veterinarski medicini,« pojasnjuje sogovornica.

Dva ukrepa za začasen odvzem licence

Kot pravi, sta bila v času, odkar je zaposlena na veterinarski zbornici, dvakrat izrečena ukrepa za začasen odvzem licence, in sicer zaradi nevestnega opravljanja veterinarskega poklica.

Ob tem pa Kermavnarjeva poudarja, da se lastniki živali premalo zavedajo dodatnih stroškov, ki jih bo prinesel nakup živali. »Poleg osnovnih stroškov za prehrano in nego živali odgovorno lastništvo pomeni tudi zagotavljanje ustrezne veterinarske oskrbe živali, preventivne in kurativne.«

 

 

 

Povzeto po reviji Moj pes

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.